Help mee Bestel gratis

Alle longziekten

In dit overzicht vindt u informatie over astma, COPD en andere longziekten. 

Acute bronchitis

Acute bronchitis is een ontsteking van de bronchiën. Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Het geneest meestal vanzelf.

Alpha-1

Alpha-1 is een zeldzame, erfelijke ziekte die de longen beschadigt. Alpha-1 veroorzaakt andere ziektes, waaronder COPD.

Asbestose

Veel mensen zijn in het verleden met asbest in aanraking geweest. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot asbestose, waabij het longweefsel beschadigd is. 

Astma

Bij astma zijn de longen continu ontstoken. De klachten kunnen per persoon en per moment verschillen. Mensen met astma zijn benauwd en hoesten. 

BPD

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een longziekte waarbij de baby moeite heeft met ademhalen. Het komt vooral voor bij baby’s die te vroeg zijn geboren.

Bronchiëctasieën

Het is een woord om over te struikelen, bronchiëctasieën. De naam staat voor een zeldzame longziekte, waarbij delen van de longen constant verwijd en geïrriteerd  zijn.

CCAM

CCAM is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij er holtes zitten in het longweefsel van de baby. Hierdoor kunnen de longblaasjes zich soms niet goed ontwikkelen en kunnen baby's het benauwd hebben.

CHD

CHD (voluit congenitale hernia diafragmatica) is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij de baby een gat heeft in zijn middenrif. Het grootste probleem is dat de longen zich daardoor niet goed ontwikkelen. 

COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zijn de longen ontstoken en beschadigd. Mensen met COPD komen adem tekort en hoesten.

Cystic Fibrosis

CF staat ook wel bekend als de zogenaamde taaislijmziekte. Het is een erfelijke, chronische en helaas ongeneeslijke ernstige ziekte. De oorzaak is een kapot gen.

EAA

EAA  is een ontsteking van de longblaasjes, als gevolg van een allergische reactie op bepaalde stoffen.

Hoesten bij baby's

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het maakt de longen schoon. Het klinkt erg naar bij een baby, maar het gaat vaak vanzelf over. Wees alert als uw baby het benauwd krijgt of zieker wordt. 

Klaplong

Bij een klaplong is uw long ingeklapt. U kunt een klaplong krijgen door een verwonding. Een klaplong kan ook ontstaan zonder aanleiding. De oorzaak is dan niet altijd duidelijk. 

LAM

LAM is een zeldzame ziekte waarbij er met vocht gevulde holtes ontstaan in vooral de longen. Hierdoor raakt het longweefsel beschadigd en wordt ademen moeilijker. LAM komt alleen bij vrouwen voor.

Longembolie

Bij een longembolie zit een bloedvat naar de longen verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed terecht. U krijgt een behandeling met bloedverdunners.  

Longfibrose

Longfibrose is een zeldzame, chronische ziekte van de longen. Bij longfibrose kunnen de longen niet meer voldoende zuurstof opnemen en koolstofdioxide uitscheiden. 

Longkanker

Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijp. Er bestaan verschillende soorten longkanker.

Longontsteking

Bij een longontsteking zijn de bronchiën en de longblaasjes diep in de longen ontstoken. U kunt een lichte longontsteking of een zware longontsteking hebben. 

Longontsteking bij kinderen

Longontsteking begint vaak met verkoudheid of griep. Belangrijkste symptomen: hoesten, koorts en snelle ademhaling. Vermoedt u een longontsteking bij uw kind, waarschuw uw arts.

Longvlieskanker

Bij longvlieskanker zit er een kwaadaardig gezwel in het longvlies. Dit gezwel wordt een mesothelioom genoemd. De oorzaak is meestal blootstelling aan asbest in het verleden.

PCD

Primaire Ciliaire Dyskinesie is een zeldzame ziekte, waarbij de trilharen de longen niet goed kunnen schoonhouden. Hierdoor kunnen eerder infecties ontstaan. 

PCD
Pleuritis

Bij pleuritis is het longvlies of het borstvlies ontstoken. Dit is het vlies dat tegen de longen aanzit. Een andere naam voor pleuritis is longvliesontsteking. 

Pulmonale hypertensie

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame, chronische longziekte. De druk in de bloedvaten in de longen is bij deze ziekte te hoog, met vervelende gevolgen.

RS virus

RS virus veroorzaakt een ontsteking in de longen. Het lijkt eerst een verkoudheid. Maar voor uw baby of kind tot twee jaar kan deze infectie gevaarlijk zijn. 

Sarcoïdose

De ziekte sarcoïdose heet ook wel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann). De ziekte kan zich op verschillende manieren uiten en is meestal niet levensbedreigend.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. De ziekte komt meestal voor in de longen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl