Longembolie
Bij een longembolie zit een bloedvat naar je longen verstopt. Hierdoor komt er minder zuurstof in je bloed en krijg je het benauwd. Dat kan een angstig gevoel geven.

De longslagader loopt van je hart naar je longen. De slagader vervoert bloed waar weinig zuurstof in zit naar je longen. Daar neemt het bloed zuurstof op. Het zuurstofrijke bloed gaat vervolgens via de longader naar het hart en wordt van daaruit rondgepompt door het lichaam. Bij een embolie raakt de ader of slagader verstopt. Er stroomt dan minder bloed naar delen van de long die achter de embolie liggen. Daardoor kan het achterste deel van je long geen zuurstof opnemen uit de ingeademde lucht.
Hoe hoger in de vertakking de longembolie zit, hoe groter dat deel is. Als de verstopping in de longslagader groot is, ontstaat er een tekort aan zuurstof. Daardoor krijg je het benauwd. Je hart moet bij een longembolie veel moeite doen om genoeg bloed door de longen te pompen.
Ingrijpend
Een longembolie is een ingrijpende gebeurtenis die emoties als angst en verdriet kan losmaken. Dit zijn normale gevoelens die je met je arts kunt bespreken.

'Ik dacht dat ik hartklachten had, het bleek een longembolie te zijn'
Hennie Borst, had een longembolie
Soorten longembolie
Een longembolie kan zich in het midden van de long bevinden of vlak bij de rand. De bloedprop kan groot of klein zijn. Soms is er meer dan één prop. Dan zijn meerdere vertakkingen van de longslagader afgesloten. Een grote prop in het midden van een long noemen we een ‘grote’ longembolie. Dit is een levensbedreigende ziekte.
Longinfarct na een longembolie
In één op de tien gevallen volgt na een longembolie ook een longinfarct. Een longinfarct ontstaat wanneer een deel van het longweefsel geen bloed meer krijgt en daarmee dus ook geen zuurstof. Als dit te lang duurt, gaat dit weefsel dood. Dit noemen we een longinfarct. Een ernstige longembolie kan levensbedreigend zijn.
Cijfers over longembolie
Hoeveel mensen in Nederland een longembolie hebben is onbekend. Bij ongeveer 2,6 op de 1.000 Nederlanders denken artsen aan een longembolie. Gemiddeld blijkt uit onderzoek dat 1 op de 4 van deze mensen ook echt een longembolie heeft. Dit komt neer op 10.000 tot 12.500 gevallen per jaar.
Lees en leer meer
Wil je meer lezen over wat een longembolie is? Over de klachten bijvoorbeeld, of over wat je zelf kunt doen om je herstel te versnellen? Je leest er alles over in het boekje ‘Wat is een longembolie?’
Bestel het boekje hierGratis LONGWIJZER
Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.
Bestel nu gratis
Alles over een longembolie
-
Oorzaak
Lees verderBij een longembolie is je longslagader verstopt. Meestal komt dit door een bloedprop, maar soms ook door vet of een luchtbel.
-
Symptomen
Lees verderBij een longembolie heb je vaak een benauwd gevoel, pijn op de borst bij ademen, een verhoogde hartslag en hoest je bloed op.
-
Behandeling
Lees verderJe lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Om te voorkomen dat er nieuwe stolsels ontstaan, krijg je bloedverdunners.
-
Wat kun je zelf doen?
Lees verderJe verkleint de kans op een longembolie met genoeg bewegen en water drinken, niet roken en een gezond gewicht.