Wetenschappelijk onderzoek

Longfonds is één van de grootste private financiers van longonderzoek in Europa. Als betrokken financier en regisseur jagen we belangrijke medische doorbraken voor chronische longziekten aan. Want dankzij baanbrekend onderzoek kunnen we in de toekomst beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen.

Onderzoeker

Longfonds doet onderzoek naar

Wil je weten welke onderzoeken we financieren, bekijk dan onderstaande thema’s. Longfonds werkt nationaal en internationaal aan ruim 40 onderzoeken tegelijkertijd.

 • Inhalator

  Astma voorkomen

  Astma is de grootste chronische kinderziekte. Onderzoek wijst uit dat met een vroege aanpak astma voorkomen kan worden. Daarom jagen wij onderzoeken aan met als doel om binnen 7 jaar een medische doorbraak mogelijk te maken.

  Lees meer
 • Onderzoek Kapotte longen repareren Joop

  Beschadigde longen repareren

  Beschadigd longweefsel repareren en daarmee een longziekte als COPD genezen? Sinds de ontdekking van stamcellen is er een wereld aan mogelijkheden open gegaan. Wij zetten alles op alles voor een medische doorbraak op longweefselherstel.

  Lees meer
 • Onderzoeker met microscoop

  Longziekten vroeg opsporen

  Niet weten welke ziekte je hebt, zorgt voor veel onzekerheid. Voor mensen met een longziekte betekent een vroegere, betere en specifiekere diagnose heel veel. Zoals een beter verloop van de ziekte of het krijgen van de juiste medicijnen.

  Lees meer
 • Mensen met tablet

  Behandeling op maat

  Nieuwe inzichten in het ontstaan en verloop van longziekten helpen bij de behandeling ervan. Zorg en behandeling kunnen hierdoor beter worden afgestemd op het individu. Denk aan de juiste therapie, de juiste medicatie en de juiste dosis op het juiste moment.

  Lees meer
 • Kind bij arts

  Kinderen en longziekten

  Als je kind een longziekte heeft, is dat heel ingrijpend. Door onderzoek te steunen willen we het ontstaan van kinderlongziekten helpen voorkomen, zorgen dat ze tijdig herkend worden en beter behandeld kunnen worden.

  Lees meer

Andere onderzoeksthema's

Corona en je longen

Onze onderzoekers doen onderzoek naar corona.  Verschillende onderzoekstechnieken die hierbij worden ingezet, zijn ontwikkeld met financiële steun van Longfonds. Denk bijvoorbeeld aan de mini-long. 

Lees meer
Onderzoek

Waarom onderzoek zo belangrijk is

Gezonde longen zijn van levensbelang. Voor iedereen. En zeker voor 1,2 miljoen Nederlanders met een chronische longziekte. Door wetenschappelijk onderzoek krijgen we meer kennis over longziekten en wat we kunnen doen om ze te genezen én te voorkomen. Daarom investeert Longfonds jaarlijks miljoenen in onderzoek. En daarom zorgen we ervoor dat onderzoek niet bij onderzoek blijft. Want we willen dat mensen met een longziekte zo snel mogelijk iets aan de onderzoeksresultaten hebben. We gaan voor echte oplossingen.

We stoppen pas als er echte oplossingen zijn

Dankzij wetenschappelijk onderzoek beschikken we over steeds betere medicijnen en behandelingen voor mensen met een longziekte. Maar ons werk is pas klaar als we kapot longweefsel kunnen repareren en longziekten kunnen voorkomen. Daarom benutten we onze kennis en ervaring als onderzoeks-financier door jaarlijks ruim veertig kansrijke onderzoeksprojecten mogelijk te maken.

Dat doen we niet alleen binnen Nederland. Want we zien dat internationale samenwerking het onderzoek naar echte oplossingen beslissend versnelt. Op ons initiatief en onder onze regie werken toponderzoekers in Europa, de VS en Australië daarom intensief samen in het programma LONGFONDS | Accelerate. Ons doel is binnen zeven jaar een medische doorbraak voor astma en COPD te realiseren. Onderzoeksresultaten brengen we verder in in het door Longfonds opgerichte investeringsfonds LungHealth.

Verstikkende cijfers

 • 1,2

  miljoen mensen in Nederland hebben een chronische longziekte

 • 42.000

  mensen belanden jaarlijks benauwd in het ziekenhuis door een chronische longziekte

 • 4

  longziekten zijn de vierde doodsoorzaak in ons land

 • 1,4

  miljard euro geeft Nederland jaarlijks uit aan zorgkosten voor chronische longziekten

Elle Strik

Meedoen aan onderzoek

Als gezondheids- en patiëntenorganisatie willen wij mensen met een longziekte zoveel mogelijk betrekken bij onderzoek en alles wat we doen. Heb je een longziekte en wil je meedoen aan onderzoek? Wil je als vrijwilliger jouw ervaring en kennis inbrengen als Longfonds-ervaringsdeskundige? Of wil je deelnemen aan het Longpanel? Er zijn verschillende mogelijkheden om te helpen.

Hoe kan ik helpen?
Wetenschappelijk onderzoek

Ben je wetenschapper?

Als professional kun je op onze onderzoekswebsite terecht voor alles over:

 • openstaande calls
 • subsidiemogelijkheden
 • ons onderzoeksbeleid
 • het laatste nieuws
Naar research.longfonds.nl

Longziekten de wereld uit

Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten.

Doneer nu
Onderzoekers in lab