Wetenschappelijk onderzoek

Longfonds is één van de grootste private financiers van longonderzoek in de EU. Als betrokken financier en regisseur jagen we belangrijke medische doorbraken voor chronische longziekten aan. Want dankzij baanbrekend onderzoek kunnen we in de toekomst beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen.

Onderzoeker

Longfonds doet onderzoek naar

Longfonds werkt in binnen- en buitenland aan ruim 40 onderzoeken tegelijkertijd.
Wil je weten welke? Bekijk dan onderstaande thema’s:

 • Inhalator

  Astma voorkomen

  Astma is de grootste chronische kinderziekte. Onderzoek wijst uit dat met een vroege aanpak astma voorkomen kan worden. Daarom jagen wij onderzoeken aan met als doel om binnen tien jaar een medische doorbraak mogelijk te maken.

  Lees meer
 • Zuurstof

  Beschadigde longen repareren

  Beschadigd longweefsel repareren en daarmee een longziekte als COPD genezen? Sinds de ontdekking van stamcellen is er een wereld aan mogelijkheden opengegaan. Wij zetten alles op alles voor een medische doorbraak op longweefselherstel.

  Lees meer
 • Onderzoeker met microscoop

  Longziekten vroeg opsporen

  Niet weten welke ziekte je hebt, zorgt voor veel onzekerheid. Voor mensen met een longziekte betekent een vroegere en specifiekere diagnose heel veel. Zoals een beter verloop van de ziekte of het krijgen van de juiste medicijnen.

  Lees meer
 • Mensen met tablet

  Behandeling op maat

  Nieuwe inzichten in het ontstaan en verloop van longziekten helpen bij de behandeling ervan. Zorg kan hierdoor beter worden afgestemd op het individu. Denk aan de juiste therapie, medicatie en dosis op het juiste moment.

  Lees meer
 • Kind bij arts

  Kinderen en longziekten

  Als je kind een longziekte heeft, is dat heel ingrijpend. Door onderzoek te steunen willen we het ontstaan van kinderlongziekten helpen voorkomen, zorgen dat ze tijdig herkend- en beter behandeld kunnen worden.

  Lees meer
 • Zeldzame longziekten

  Zeldzame Longziekten

  In Nederland hebben zo’n 35.000 mensen een zeldzame longziekte. Denk aan sarcoïdose, PAH en CF. Longfonds financiert onderzoek naar zeldzame longziekten. Hoe ontstaan ze en hoe kunnen we ze behandelen of voorkomen?

  Lees meer

Andere onderzoeksthema's

Onderzoek

Waarom onderzoek zo belangrijk is

Door wetenschappelijk onderzoek krijgen we meer kennis over longziekten en wat we kunnen doen om ze te genezen én te voorkomen. Daarom investeert Longfonds jaarlijks miljoenen in onderzoek. We zorgen ervoor dat het niet bij onderzoek blijft: we willen dat mensen met een longziekte er zo snel mogelijk iets aan hebben. We gaan voor echte oplossingen!

Onderzoek

We stoppen pas als er echte oplossingen zijn

Longfonds financiert niet alleen kansrijk onderzoek in Nederland, we maken ook internationale samenwerking mogelijk. Op ons initiatief en onder onze regie werken 's werelds beste longonderzoekers samen in het programma LONGFONDS | Accelerate. Ons doel? Binnen zeven jaar een medische doorbraak voor astma en COPD realiseren!

Lees meer

Verstikkende cijfers

 • 1,2

  miljoen mensen in Nederland hebben een chronische longziekte

 • 42.000

  mensen belanden jaarlijks benauwd in het ziekenhuis door een chronische longziekte

 • 4

  longziekten zijn de vierde doodsoorzaak in ons land

 • 1,4

  miljard euro geeft Nederland jaarlijks uit aan zorgkosten voor chronische longziekten

Elle Strik

Meedoen aan onderzoek

Als gezondheids- en patiëntenorganisatie willen wij mensen met een longziekte zoveel mogelijk betrekken bij onderzoek en alles wat we doen. Heb je een longziekte en wil je meedoen aan onderzoek? Wil je je ervaring en kennis inbrengen als Longfonds-ervaringsdeskundige? Of wil je deelnemen aan het Longpanel? Er zijn verschillende mogelijkheden om te helpen.

Hoe kan ik helpen?
Wetenschappelijk onderzoek

Ben je wetenschapper?

Als professional kun je op onze onderzoekswebsite terecht voor alles over:

 • openstaande calls
 • subsidiemogelijkheden
 • ons onderzoeksbeleid
 • het laatste nieuws
Naar research.longfonds.nl

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab