COPD

Bij mensen met COPD zijn de longblaasjes onherstelbaar beschadigd, met als gevolg ernstige benauwdheid, veel hoesten en weinig energie. Op dit moment is er helaas nog geen behandeling om COPD te genezen. Longfonds financiert onderzoek om meer te weten te komen over deze ziekte. Onderzoek naar COPD brengt ons dichterbij de droom van talloze mensen: blijvend longherstel en geen benauwdheid meer.

COPD
Gerard Koppelman

Nieuw onderzoek gaat van start

COPD is toch iets voor oudere volwassenen? Nou nee, ook jonge mensen kunnen deze longziekte krijgen. Daarom onderzoekt kinderlongarts Gerard Koppelman van het UMCG, samen met andere wetenschappers, hoe de longen van kinderen groeien. ‘Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren.’ Op die manier proberen zij een manier te vinden om COPD in de toekomst te voorkomen. Longfonds steunt dit onderzoek met de consortiumsubsidie.

Lees meer over dit onderzoek

Onderzoeken die Longfonds steunt

Verstikkende cijfers

 • 600.000

  mensen in Nederland hebben COPD

 • 93

  COPD-patiënten per dag worden in het ziekenhuis opgenomen

 • 7.000

  mensen overlijden per jaar aan COPD

 • 912

  miljoen euro geeft Nederland jaarlijks uit aan COPD zorgkosten

Hans Clevers in het lab met mini-long

De mini-long: een revolutionaire uitvinding

Onder leiding van prof.dr. Hans Clevers werkt een team van toponderzoekers aan de ontwikkeling van een mini-long. Het is een revolutionaire uitvinding, want met de mini-long kunnen onderzoekers in de toekomst beschadigde longen herstellen.

De mini-long kan voor zo'n 600.000 mensen met beschadigde longen een oplossing zijn. Daarom zetten we alles op alles om genoeg geld bijeen te brengen om de mini-long mogelijk te maken.

Meer over de mini-long