Nieuws

 • Een man schildert een muur

  Expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten van start

  Deze week ging Lexces, het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten (zoals stoflongen en bakkersastma) officieel van start. Lexces zet zich in voor de compensatie van mensen die door blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen op de werkvloer ziek zijn geworden. Zij maakt zich bovendien hard voor preventie van beroepsziekten in de toekomst, zodat mensen niet meer ziek worden door het werken met stoffen.

  Lees meer
 • Bekende sporters voor rookvrij

  Bekende sporters pleiten voor rookvrije sport

  Vandaag start de NOC*NSF-campagne ‘De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan’. Het streven is om in 2025 in het hele land een volledig rookvrije sportomgeving te hebben. De campagne is een afgeleide van de campagne voor een Rookvrije Generatie, initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.

  Lees meer
 • LONGFONDS Talk

  LONGFONDS Talk nu terug te kijken!

  Wil je het leerzame webinar LONGFONDS Talk terugkijken? Dat kan! Tijdens de LONGFONDS Talk op 14 juni lieten longwetenschappers dr. Susanne Vijverberg van het Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk-Jan Slebos van het UMCG je op een boeiende manier kennismaken met hun onderzoek.

  Lees meer
 • Pieter Hiemstra

  Epitheelcellen spelen onmisbare rol in onderzoek naar astma

  Epitheelcellen spelen een belangrijke rol bij astma. Prof.dr. Pieter Hiemstra is internationaal erkend expert in het kweken van menselijke epitheelcellen. 'Hiermee kunnen we bestuderen wat er gebeurt bij astma en hoe we dit kunnen voorkomen.'

  Lees meer
 • Hermelijn Smits

  ‘Mijn ultieme droom? Astma bij kinderen voorkomen’

  Het is de grootste wens van mensen met een longziekte: dat er een oplossing komt om beschadigde longen beter te maken. Hoogleraar Hermelijn Smits gaat nog een stap verder. Ze wil bereiken dat we astma bij kinderen kunnen voorkomen.

  Lees meer
 • Ben Marsland

  Voedingsvezels kunnen helpen tegen huidallergieën en astma

  Darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij ons immuunsysteem. Nieuw onderzoek bewijst bijvoorbeeld dat de huidafweer direct versterkt als darmbacteriën voedingsvezels verteren. Een belangrijke vinding, want sommige kinderen met huidallergie, krijgen later ook voedselallergie en astma.

  Lees meer
 • PostCovid NL

  Longfonds lanceert PostCovid NL: de patiëntenorganisatie voor mensen met langdurige klachten na corona

  PostCovid NL. Dat is vanaf vandaag de nieuwe naam van de patiëntenorganisatie voor mensen met langdurige klachten na corona. Daarmee brengt Longfonds de ondersteuning voor mensen met Long Covid (ook wel Post Covid) onder in een organisatie met een eigen naam en gezicht, als merk en onderdeel van Longfonds.

  Lees meer
 • LONGFONDS Talk

  Meld je aan voor de LONGFONDS Talk

  Wil je op de hoogte blijven van spraakmakende ontwikkelingen in het longonderzoek? Op een ontspannen manier vanuit huis kennismaken met de wetenschappers die hard werken aan doorbraken voor longziekten? Meld je dan aan voor de online LONGFONDS Talk (webinar) van dinsdagavond 14 juni.

  Lees meer
 • Vrouw typt, vult vragenlijst in

  Heb je meerdere chronische ziektes? Vul de vragenlijst in

  Als je meerdere blijvende (chronische) ziektes hebt, dan hoort de Patiëntenfederatie graag je mening. Door een vragenlijst in te vullen help je bij het onderzoek over het hebben van meer blijvende ziektes: hoe beïnvloeden ze elkaar? En wat is de invloed op de kwaliteit van leven?

  Lees meer