Nieuws

Nieuws - 9 items
 • Lieuwe Bos

  Ademtest kan bacteriën opsporen bij een longontsteking

  Bij sommige longziekten heb je last van ontstekingen in de luchtwegen. Bacteriën kunnen de oorzaak hiervan zijn. Dr. Lieuwe Bos van het Amsterdam UMC heeft met steun van Longfonds onderzocht of een ademtest die bacteriën kan vinden. Daarmee kan de juiste antibiotica-behandeling gekozen worden.

  Lees meer
 • landkaart_europa

  Akkoord bereikt in Europa over verbeteren luchtkwaliteit

  In Europa is een akkoord bereikt over het luchtkwaliteitsbeleid. Het betreft een richtlijn waarin is bepaald aan welke normen de luchtkwaliteit moet voldoen. Longfonds is opgelucht dát er een akkoord is, maar blijft zich grote zorgen maken over het trage tempo waarin de luchtkwaliteit verbetert.

  Lees meer
 • landkaart Nederland

  Longfonds pleit voor gezonde lucht en gezonde longen voor iedereen

  De lucht in Nederland is lang niet overal gezond. Nieuwe kaarten van het RIVM laten dit zien. Het zou niet moeten uitmaken waar je woont voor hoe gezond de lucht is die je inademt. Iedereen heeft recht op gezonde lucht. Daarom moet Nederland zich inzetten om de lucht overal gezond te maken.

  Lees meer
 • medicatiewissel

  Veel ongewenste medicijnwissels

  In september 2023 zijn afspraken gemaakt om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegen te gaan. Deze afspraken worden nog niet overal toegepast door artsen, apothekers en zorgverzekeraars. Dit blijkt uit de peiling die Longfonds heeft uitgezet. Deze peiling* toont dat ongewenste medicatiewissels nog veel voorkomen.

  Lees meer
 • Baby PROTEA, melk

  Meer deelnemers gezocht voor PROTEA-onderzoek

  In het PROTEA-onderzoek wordt gekeken of een poeder met bacteriedeeltjes het afweersysteem van te vroeg geboren kinderen kan verbeteren. Zo proberen dr. Gerdien Tramper en haar team longproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Meer deelnemers zijn nog steeds nodig.

  Lees meer
 • COPD zorg in ziekenhuis

  Regionale verschillen in COPD-zorg bij longaanval

  In Nederland zijn grote regionale verschillen in de zorg voor COPD-patiënten bij longaanvallen. Zo is de kans dat je als COPD-patiënt met een longaanval voor een opname in het ziekenhuis belandt, in sommige regio’s 2,5 keer groter dan in andere regio’s. Dat blijkt uit analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit en Long Alliantie Nederland.

  Lees meer
 • Plaatje Houtstook in het nieuws

  Media-aandacht voor houtstook

  In een straat waar 100 mensen wonen, hebben er 7 een longziekte. Zij hebben direct last van houtrook in de straat. Maar eigenlijk is houtstook voor iedereen slecht. Zeker voor kinderen, hun longen zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom zijn wij blij met de recente media-aandacht voor de negatieve effecten van houtstook.

  Lees meer
 • Lizza Hendriks

  Betere zorg bij uitzaaiingen door longkanker

  Bij longkanker komen uitzaaiingen in de hersenen veel voor. Longarts Lizza Hendriks onderzocht, met steun van Longfonds, of die uitzaaiingen te voorspellen zijn. Ook vond ze het antwoord op de vraag of mensen willen weten of de kanker is uitgezaaid naar hun hoofd, ook als ze nog geen klachten hebben.

  Lees meer
 • Medicijn verpakking

  Tekort longmedicijnen zorgelijke situatie

  Het medicijntekort in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Dit geldt ook voor sommige longmedicijnen. Op dit moment is een aantal verneveloplossingen en onstekingsremmers niet beschikbaar. Dit zijn belangrijke medicijnen die mensen met een longziekte nodig hebben. Zonder deze medicijnen krijgen zij extra klachten en kunnen zij in het ziekenhuis belanden. Een zorgelijke situatie.

  Lees meer

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose