Nieuws

 • salbutamol

  Medicijntekort: iets meer lucht maar situatie blijft zorgelijk

  Er is nog steeds sprake van een medicijntekort voor mensen met een longziekte. Het grootste probleem blijft het tekort aan salbutamol aerosol. Longfonds ontvangt dagelijks meldingen van mensen die zonder hun noodzakelijke medicijnen gezondheidsproblemen ondervinden en in de problemen raken.

  Lees meer
 • Bertus in training voor de 4Daagse.

  De 4Daagse is begonnen, en Bertus loopt mee!

  Zoveel tegenslagen en toch gelukkig zijn. We hebben het over Bertus Zijlstra. Voormalig boer uit Aldtsjerk in het noorden van Friesland en een enorm positief ingesteld mens. Na de diagnose van nierkanker werd hij ook nog eens gedwongen om zijn boerderij op te geven. Anderhalf jaar later staat hij met goede moed aan de start van zijn eerste Vierdaagse in Nijmegen. Het ticket hiervoor heeft hij gekregen door mee te doen met de winactie van Longfonds.

  Lees meer
 • Vroeggeboren baby, in couveuse

  Stamceltherapie bij vroeggeboorte

  Longschade die wordt veroorzaakt door vroeggeboorte, zorgt ook op latere leeftijd voor longproblemen. Dat toonde bioloog Tim Wolfs aan met zijn door Longfonds gesteunde onderzoek. ‘Een slechte start van een kind kan enorme gevolgen hebben op latere leeftijd.’ Ook ging hij op zoek naar manieren om die longschade te voorkomen en te herstellen.

  Lees meer
 • Schone Lucht Akkoord voortgangsmeting

  Schone lucht akkoord - meer maatregelen en hoger tempo nodig

  Recentelijk heeft het RIVM de voortgang van het Schone Lucht Akkoord (SLA) gemeten. Het SLA ligt voor een deel op koers. Maar de doelen dreigen niet overal in Nederland gehaald te gaan worden. Extra maatregelen zijn nodig en het tempo moet omhoog.

  Lees meer
 • Snuffelfiets Junior illustratie_uitsnede2

  Kinderen op de snuffelfiets voor gezonde lucht

  Voor het eerst hebben basisschoolkinderen uit groep 7 een lesprogramma gevolgd waarbij zij zelf met Snuffelfiets-sensoren en met fijnstofvangers de luchtkwaliteit meten. Zo maakten de kinderen onzichtbare luchtvervuiling zichtbaar en leerden zij over (on-)gezonde lucht en het effect ervan op je longen.

  Lees meer
 • Dutch Lung Congress 2024

  Terugblik Dutch Lung Congress

  Op het interessante 'Dutch Lung Congress' brachten artsen en onderzoekers elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het longonderzoeksveld. Dit tweedaagse congres vond dit jaar plaats op 27 en 28 juni in Utrecht.

  Lees meer
 • Delian Hofman

  Delian Hofman wint Sterk Participatie Prijs 2024

  De Sterk Participatie Prijs is uitgereikt aan Delian Hofman, arts-onderzoeker en promovendus op de afdeling longgeneeskunde van het Erasmus MC. Ze kreeg de prijs voor haar onderzoek naar implementatie van thuismonitoring voor mensen met longfibrose.

  Lees meer
 • moeder met kind bij supermarkt

  Tabaksverbod supermarkten krijgt stevige steun

  Zeven op de tien Nederlanders zijn voorstander van het verbod op tabaksverkoop in supermarkten, dat vandaag van kracht gaat. Gezondheidsorganisaties, waaronder Longfonds, roepen op tot snellere invoering van het verkoopverbod op andere plekken.

  Lees meer
 • Eeke Landman traint voor marathon van Berlijn

  Eeke heeft astma en loopt marathons

  'Ik ben al langer donateur van Longfonds. In de nieuwsbrief stond een oproep of je de marathon wilde gaan lopen en tegelijk geld inzamelen voor Longfonds. Dat vond ik een mooie combinatie.' 

  Lees meer

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose