Nieuws

 • Marko Sturm en Reinoud Gosens

  Zó kiezen we welk onderzoek geld krijgt van Longfonds

  Onderzoek doen naar longziekten is duur. Daarom kloppen onderzoekers regelmatig aan bij Longfonds. De Wetenschappelijke Advies Commissie (WAC) kiest welke onderzoeken geld krijgen. Twee leden vertellen hoe dat in zijn werk gaat.

  Lees meer
 • Beeld van de zon aan een blauwe hemel

  Het wordt warm: hitteplan in werking vanaf 10 augustus

  Het wordt warm deze week. Voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf woensdag 10 augustus tot waarschijnlijk ná het weekend het Nationaal Hitteplan. Lees hier wat je kunt doen om het zo koel mogelijk te houden deze dagen.

  Lees meer
 • Henry McSorley

  Hoe wormen inspireren tot preventie en nieuwe behandelingen van astma

  Parasitaire wormen onderdrukken ons immuunsysteem om te kunnen overleven in mensen. Als bijkomstig gevolg voorkomt deze truc ook astma. Dr. Henry McSorley van de Universiteit van Dundee (Schotland) probeert deze truc te gebruiken om oplossingen te vinden voor astma.

  Lees meer
 • Ed Morrisey

  Vooruitgang COPD-onderzoek: nieuwe stamcel ontdekt

  Prof.dr. Ed Morrisey (VS) heeft in menselijk longweefsel een nieuw type stamcel ontdekt, genaamd RASC. De stamcel helpt longblaasjes te functioneren. En gaat stuk bij longschade. Een belangrijke vondst, want RASC-cellen komen niet voor in muizen, terwijl die model staan voor mensen in COPD-onderzoek. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Nature.

  Lees meer
 • Frits Franssen

  COPD: oog voor het totale plaatje

  Ieder mens met COPD is anders. Belangrijk dus om goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is, zegt longarts Frits Franssen. Wat is de oorzaak, hoe is iemand gebouwd, spelen er nog andere ziekten? Zo krijgt iedereen een behandeling die bij zijn klachten past.

  Lees meer
 • Uitreiking Sterk Participatie Prijs 2022

  Danya Muilwijk winnaar Sterk Participatie Prijs 2022

  Dit jaar is de Sterk Participatie Prijs uitgereikt aan Danya Muilwijk, onderzoeker en longarts in opleiding aan het UMC Utrecht. Ze kreeg de prijs voor het ‘Q-Life project’. Hiermee wil ze patiënten een stem geven in zorg en onderzoek, door middel van een innovatieve tool: de Q-Life app.

  Lees meer
 • Een man schildert een muur

  Expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten van start

  Deze week ging Lexces, het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten (zoals stoflongen en bakkersastma) officieel van start. Lexces zet zich in voor de compensatie van mensen die door blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen op de werkvloer ziek zijn geworden. Zij maakt zich bovendien hard voor preventie van beroepsziekten in de toekomst, zodat mensen niet meer ziek worden door het werken met stoffen.

  Lees meer
 • Bekende sporters voor rookvrij

  Bekende sporters pleiten voor rookvrije sport

  Vandaag start de NOC*NSF-campagne ‘De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan’. Het streven is om in 2025 in het hele land een volledig rookvrije sportomgeving te hebben. De campagne is een afgeleide van de campagne voor een Rookvrije Generatie, initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.

  Lees meer
 • LONGFONDS Talk

  LONGFONDS Talk nu terug te kijken!

  Wil je het leerzame webinar LONGFONDS Talk terugkijken? Dat kan! Tijdens de LONGFONDS Talk op 14 juni lieten longwetenschappers dr. Susanne Vijverberg van het Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk-Jan Slebos van het UMCG je op een boeiende manier kennismaken met hun onderzoek.

  Lees meer

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose