Wat wij doen

Kind speelt met trein in wachtkamer

Longziekten de wereld uit

Ademen. Het lijkt zo gewoon. Maar voor 1,2 miljoen mensen in Nederland is ademhalen niet vanzelfsprekend. Zij hebben een longziekte. Astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte in Nederland en er zijn ruim 500.000 volwassenen met astma. Zo'n 600.000 mensen hebben COPD en nog eens 35.000 mensen hebben een zeldzame longziekte. Jaarlijks belanden 42.000 mensen stikbenauwd in het ziekenhuis. Longziekten zijn de vierde doodsoorzaak in ons land. Het zijn cijfers om het benauwd van te krijgen.

Iedereen vrij ademen

Onze missie is: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. We blijven ons inzetten voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen.

Om een wereld zonder longziekten mogelijk te maken, jagen wij deze effecten na:

 • Gezond leven is voor iedereen de norm, ook voor mensen die geen longziekte hebben
 • Mensen hebben zelf de regie over hun leven met een longziekte
 • Onderzoek zorgt voor echte oplossingen voor mensen met een longziekte en om longziekten te voorkomen

Gezond leven is de norm

Gezonde lucht, binnen en buiten, is voor iedereen belangrijk. Elk jaar overlijden in ons land 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Ongezonde lucht veroorzaakt longziekten en maakt longklachten erger. We willen bereiken dat iedereen op steeds meer plekken gezondere lucht inademt. We streven naar het voorkomen van longziekten en een aanzienlijke vermindering van het aantal longklachten.

Zelf regie nemen

Mensen met een longziekte willen zoveel mogelijk actief deelnemen aan onze samenleving. Daarvoor is het nodig dat zij grip krijgen en houden op hun leven met een longziekte. Wij willen dat mensen met een longziekte toegang hebben tot de juiste kennis en handvatten om zo goed mogelijk met hun ziekte te kunnen leven, de juiste keuzes voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen maken en zelf kunnen meebeslissen over hun medische behandeling en sociale begeleiding.

Echte oplossingen via medische doorbraken

Longfonds heeft de ambitie om de uitkomsten van onderzoek direct aan de mensen met een longziekte ten goede te laten komen. Wij kennen subsidie toe aan impactvol onderzoek en we stimuleren de ontwikkeling van talent. We laten mensen met een longziekte meepraten en mee beoordelen. Met het internationale programma LONGFONDS | Accelerate jagen we internationaal medische doorbraken aan. Onder regie van Longfonds werken topwetenschappers, artsen en longpatiënten intensief samen aan een versnelde medische doorbraak voor astma en COPD. Waarbij we net zo lang doorgaan tot we kapot longweefsel kunnen repareren en astma kunnen voorkomen.

Onze visie

 • Vrouw met bril, in gesprek

  Zelf regie nemen

  Als je een longziekte hebt, wil je nog steeds zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Het is daarom belangrijk dat je grip krijgt en houdt op je leven.

  Meer weten
 • vrouw buiten lucht

  Gezond leven is de norm

  Longfonds wil dat iedereen op een gezonde manier kan leven in gezonde lucht. Want niemand mag ziek worden of overlijden van de lucht die hij inademt.

  Meer weten
 • Onderzoeker

  Medische doorbraken

  We jagen belangrijke medische doorbraken voor chronische longziekten aan. Zo kunnen we in de toekomst beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen.

  Meer weten

Over de organisatie

Gezond leven, zelf regie nemen en echte oplossingen door medische doorbraken. Dat zijn de maatschappelijke effecten die Longfonds wil bereiken voor mensen met een longziekte en iedereen die helaas nog een longziekte krijgt. We stellen onszelf concrete doelen waarvan we steeds goed in de gaten houden of we ze ook hebben bereikt.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose