Astma voorkomen

Longfonds zet alles op alles om binnen tien jaar een medische doorbraak mogelijk te maken waarmee we astma bij een groot deel van de kinderen kunnen voorkomen. Dat is hard nodig: astma is de meest voorkomende ziekte bij kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat de omgeving waarin kinderen opgroeien van grote invloed is op het ontstaan van astma. Dit inzicht gebruiken onderzoekers o.l.v. Longfonds nu om een behandeling te vinden die astma bij kinderen kan voorkomen.

Kindje met inhalator

Wat is astma?

Astma is een overdreven reactie van ons natuurlijke afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd. Ons immuunsysteem verdedigt ons tegen ziekten. Het is van levensbelang om ziekteverwekkers, die binnenkomen via onze longen, onschadelijk te maken. Maar bij astma reageert datzelfde immuunsysteem zo sterk dat zelfs bij ongevaarlijke stoffen als pollen en huisstofmijt een heftige reactie wordt opwekt. Hierdoor zijn de longen permanent ontstoken.

Omgeving waarin kinderen opgroeien van grote invloed op ontstaan van astma

Bij het ontstaan van astma spelen veel factoren een rol. Erfelijkheid is er één van, maar ook de omgeving waarin kinderen opgroeien heeft een grote invloed. Wat hebben onderzoekers ontdekt? In kleine familieboerderijdorpen in Duitsland en Zwitserland komt astma nauwelijks voor. Ook hebben de kinderen die daar opgroeien minder luchtweginfecties en allergieën. Tegelijkertijd zien onderzoekers een toename van astma en allergieën bij kinderen die in de stad opgroeien. Een andere bijzondere aanwijzing is dat astma veel minder voorkomt in landen in Azië en Afrika waar kinderen nog steeds besmet raken door wormparasieten. 

Veelbelovende ontdekking: immuunsysteem van jonge kinderen kan worden opgevoed

Onderzoekers hebben ontdekt dat het immuunsysteem na de geboorte nog moet worden ‘opgevoed’. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in de eerste 1000 dagen na de geboorte, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner. Door het immuunsysteem in de eerste levensjaren veel oefenmateriaal aan te bieden, leert het wanneer het wel of niet moet reageren op stoffen die via de longen binnenkomen.

Op natuur gebaseerde oplossingen

Longfonds hoopt binnen zeven tot tien jaar een medische doorbraak bereikt te hebben, waarmee we astma bij een groot deel van de kinderen kunnen voorkomen. Dit doen we samen met toponderzoekers uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en Australië. Dit zijn de drie kansrijke strategieën waar we aan werken:

 • Jongen met kalf

  De beschermende werking van boerderijmelk

  Baby’s en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte ‘boerderijmelk’ drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem ‘op te voeden’. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.

  Lees meer
 • onderzoek boerderijstof

  De goede eigenschappen van boerderijstof

  Kinderen die opgroeien op kleinschalige familieboerderijen hebben opmerkelijk minder last van astma en allergieën dan kinderen die in de stad opgroeien. Niet alleen omdat ze vaak boerderijmelk drinken, maar ook door het ‘boerderijstof’ dat ze inademen.

  Lees meer
 • Parasitaire wormen

  De slimme truc van parasitaire wormen

  Ook in ons land was het vroeger normaal om worminfecties te hebben. In tropische gebieden worden kinderen nog vaak geïnfecteerd door parasitaire wormen. Dat juist in die gebieden weinig astma voorkomt, heeft alles te maken met een speciale truc van de parasieten. Een truc die onze onderzoekers graag willen kopiëren om hem op een veilige manier toe te passen.

  Lees meer

Met LONGFONDS | Accelerate jagen we medische doorbraken aan

In 2018 lanceerde Longfonds het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate om oplossingen voor chronische longziekten snel dichterbij te brengen. Onder regie van Longfonds werken de beste wetenschappers, artsen en longpatiënten sindsdien intensief samen om een medische doorbraak voor astma en COPD te versnellen. Dat levert nu al belangrijke inzichten en resultaten op.

Meer over LONGFONDS | Accelerate
Hermelijn Smits

'Astma voorkomen? We zijn op de goede weg'

Er lijkt een verband te zijn tussen onze moderne levensstijl en het ontstaan van astma. Dat zegt immunoloog Hermelijn Smits die het internationale Longfonds onderzoek leidt naar het voorkomen van astma bij kinderen. ‘Als we het immuunsysteem de eerste jaren trainen, krijgt astma minder kans.’

Lees het interview
Hermelijn Smits

'Het immuunsysteem was al in mijn studietijd mijn grote liefde'

In onze onderzoeken om astma te voorkomen draait alles om het versterken van het immuunsysteem. Dr. Hermelijn Smits, hoofdonderzoeker van het samenwerkingsprogramma ‘Astma voorkomen’, houdt zich hier al jaren mee bezig. In dit interview uit De Dikke Blauwe Magazine, vertelt ze over haar passie hiervoor.

Lees het interview
Online meeting

Webinar: Astma en allergieën voorkomen door het immuunsysteem te trainen

Waarom is het goed voor kinderen om lekker buiten te spelen? Hoe kunnen boerderijstof, boerderijmelk, wormparasieten en voeding ons immuunsysteem ‘opvoeden’? En hoe hebben ze in Finland en Zweden het aantal kinderen met allergieën en astma omlaag gebracht? In het webinar met dr. Hermelijn Smits worden al deze vragen beantwoord.

Webinar terugkijken

Steun LONGFONDS | Accelerate

LONGFONDS | Accelerate is uniek. We zetten alles op alles om binnen zeven jaar een medische doorbraak te realiseren. Uw steun om dit veelbelovende internationale onderzoek mogelijk te maken is daarbij onmisbaar. Maak met ons het verschil. Steun ons baanbrekende onderzoek naar oplossingen voor COPD en astma.

Doneer nu

Verstikkende cijfers

 • 80.000

  kinderen hebben jaarlijks zorg nodig voor hun astma 

 • 50

  kinderen per dag krijgen de diagnose astma (19.000 kinderen per jaar)

 • 2.800

  ernstig benauwde kinderen worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis

 • 600.000

  kinderen en volwassenen samen hebben astma

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen