LONGFONDS | Accelerate

Met het internationale programma LONGFONDS | Accelerate jagen we medische doorbraken aan. Hiermee komen we tegemoet aan de grootste wens van mensen met een longziekte: oplossingen die longziekten voorkomen en kapotte longen beter maken. Onder regie van Longfonds werken topwetenschappers, artsen en longpatiënten intensief samen aan een versnelde medische doorbraak voor astma en COPD. Waarbij we net zo lang doorgaan tot we kapot longweefsel kunnen repareren en astma kunnen voorkomen.

Onderzoeker met microscoop

Doorbraken voor COPD en astma binnen zeven jaar

Een miljoenengift uit de erfenis van een bevlogen longarts maakte het ons mogelijk om een gedroomd internationaal onderzoeksprogramma van topwetenschappers op te zetten. Sinds twee jaar werken deze onderzoekers samen aan medische doorbraken voor astma en COPD. Het is dé kans om doorbraken niet alleen aan te jagen, maar ook te versnellen: vandaar de naam die we eraan hebben gegeven: ‘LONGFONDS | Accelerate’.

Het is een unieke krachtenbundeling van longartsen, immunologen en stamcelbiologen uit Nederland, Engeland, Duitsland, België, de Verenigde Staten en Australië. We brachten de internationale experts samen met één opdracht: werk vanaf nu onder regie van Longfonds intensiever dan ooit samen om de beslissende doorbraak binnen 7 jaar mogelijk te maken. Het programma richt zich met twee afzonderlijke onderzoeksteams op het voorkomen van astma (Consortium Astmapreventie) en op kapotte longen repareren (Consortium Longregeneratie).

Astma voorkomen

Het Consortium Astmapreventie uitgelegd

Op de natuur gebaseerde oplossingen

Binnen het Consortium Astmapreventie werken we met onderzoekers uit Europa en Australië aan drie strategieën om astma te voorkomen: de beschermende werking van boerderijmelk, de goede eigenschappen van boerderijstof en de slimme truc van wormparasieten. Het unieke is dat deze strategieën alle drie op de natuur zijn gebaseerd. Hoe mooi zou het zijn als voor de kinderen die in 2030 geboren worden een speciaal babymelkproduct te koop is dat hun immuunsysteem zo traint dat ze geen astma en allergieën ontwikkelen.

Lees meer over het Consortium Astmapreventie

Kapotte longen repareren

Het Consortium Longweefselherstel uitgelegd

Innovatieve mini-long doorbraak in de strijd tegen COPD

Het Consortium Longweefselherstel werkt aan een revolutionaire doorbraak die binnenkort werkelijkheid lijkt te worden: de realisatie van een complete ‘mini-long’, inclusief de longblaasjes die essentieel zijn voor onze zuurstofopname. Deze gekweekte mini-long bootst de functionaliteit van onze echte longen na en maakt de weg vrij naar zeer gericht onderzoek naar het repareren van kapot longweefsel bij COPD. De mini-luchtpijp is klaar en nu wordt gewerkt aan een model van longblaasjes. 

> Lees meer over het Consortium Longweefselherstel

Wat hebben we al gedaan en wat we willen bereiken?

Zo bereiken we medische doorbraken

Wat deze internationale krachtenbundeling zo kansrijk maakt, is de samenwerking onder onze regie. We zijn niet alleen aanjager en financier van dit grote onderzoeksprogramma, maar vooral ook de actieve regisseur. Dit betekent dat we als gezondheids- en patiëntenorganisatie de behaalde resultaten op de voet volgen. Onze regisseursrol zorgt ervoor dat kansen nooit onbenut blijven. Via een Patiënten Advies Commissie zorgen we ervoor dat mensen met een longziekte actief betrokken blijven. Ook maatschappelijke partners en structurele donateurs zijn onmisbaar. Samen brengen we echte oplossingen voor COPD en astma dichterbij. En we stoppen niet totdat die oplossingen er daadwerkelijk zijn.

logo LungHealth

LungHealth

Longfonds wil dat oplossingen voor mensen met een longziekte zo snel mogelijk een weg naar de markt vinden. Want met veelbelovende onderzoeksresultaten ben je er nog niet. Na de onderzoeksfase volgt een traject waarvoor speciale kennis en kunde nodig is. Daarom hebben we de 'start-up generator' LungHealth BV opgericht. Hier kunnen jonge bedrijven ontstaan en groeien rondom patenten uit door ons gefinancierd longonderzoek. Zo brengt LungHealth de onderzoeksresultaten verder en kunnen ze worden doorontwikkeld tot een product dat het verschil maakt voor mensen met een longziekte.

Meer informatie over Lunghealth 

Verstikkende cijfers

 • 1.200.000

  mensen in Nederland hebben een chronische longziekte, als astma of COPD

 • 50

  kinderen per dag krijgen de diagnose astma. Het is de grootste chronische ziekte bij kinderen

 • 3

  Wereldwijd is COPD doodsoorzaak nummer 3

 • 1,4

  miljard euro geeft Nederland jaarlijks uit aan zorgkosten voor chronische longziekten

Steun LONGFONDS | Accelerate

LONGFONDS | Accelerate is een unieke kans. Binnen 7 jaar kan een medische doorbraak gerealiseerd zijn. Jouw steun om dit veelbelovende internationale onderzoek mogelijk te maken is onmisbaar. Maak met ons het verschil. Steun ons baanbrekende onderzoek naar COPD en astma.

Doneer nu
Wibrich de Boer

Partnerships en bijzondere schenkingen

Benieuwd naar mogelijkheden om ons substantieel te steunen als bedrijf, partner of grote gever? Wibrich de Boer gaat graag vrijblijvend met je in gesprek.

Bel of mail via:
☏  
+31 (0) 33 43 41 207
✉ wibrichdeboer@longfonds.nl

Meer informatie

Aanvullende informatie over LONGFONDS | Accelerate en de internationale onderzoeksprogramma's vind je op de Engelstalige website.