De beschermende werking van boerderijmelk

Baby’s en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte ‘boerderijmelk’ drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem ‘op te voeden’. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.

Kind aait een koe

Leren van traditioneel levende boerenfamilies

Dr. Hermelijn Smits is de gedreven onderzoeksleider van het internationale Longfonds programma, waarin wetenschappers doelgericht op zoek zijn naar een behandeling om astma bij kinderen te voorkomen. Eén van de drie onderzoeksstrategieën binnen het programma is gebaseerd op de beschermende werking van boerderijmelk. Hermelijn Smits: ‘We wisten al dat astma in bepaalde streken nauwelijks voorkomt, bijvoorbeeld in Duitse en Zwitserse regio’s met kleine familieboerderijdorpen. Dat geldt ook voor traditioneel levende gemeenschappen, zoals de Amish in de Verenigde Staten. De kinderen daar groeien op het boerenerf op en drinken na de borstvoedingsperiode, onbewerkte koemelk. Dat blijkt een gezonde uitwerking te hebben! Uit onderzoek bleek namelijk dat bepaalde micro-organismen (‘commensalen’) die van nature op en in ons lichaam voorkomen, juist bij kinderen die de rauwe boerderijmelk drinken heel goed gedijen. Deze commensalen zijn van groot belang bij het trainen van het immuunsysteem om astma te voorkomen.’

‘Dit was voor ons het startpunt om deze ‘rauwe boerderijmelk’ verder te onderzoeken’, aldus Hermelijn Smits. ‘Want waarin schuilt nu die beschermende werking? We ontdekten dat  ‘wei-eiwitten’ in de melk daarbij een rol spelen. Maar de goede eigenschappen van die wei-eiwitten veranderen als de melk sterk verhit wordt. Gelukkig ontdekten we dat de goede eigenschappen behouden blijven als we de melk slechts minimaal bewerken, terwijl de melk dan wel veilig is om te drinken.’

Hermelijn Smits

"In ons onderzoek draait alles om het immuunsysteem van jonge kinderen en de manier om dat te trainen. Internationale samenwerking biedt ons de unieke kans grote stappen te zetten."

Hermelijn Smits

De drie onderzoeksprojecten binnen de veelbelovende boerderijmelkstrategie

 • Prof.dr. Erika von Mutius

  Aantonen dat ‘boerderijmelk’ ons immuunsysteem doeltreffend traint

  De Accelerate-onderzoeksgroep in München (Duitsland) wil, onder leiding van prof. dr. Erika von Mutius, aantonen dat veilige ‘boerderijmelk’ een grote groep kinderen doeltreffend kan beschermen tegen astma en allergieën. Honderden jonge gezinnen nemen deel aan deze studie naar het trainen van het immuunsysteem om astma te voorkomen.

  Lees meer
 • Ben Marsland

  Ontrafelen welke werkzame stoffen ons bescherming bieden

  In Melbourne (Australië) richten de Accelerate-onderzoekers zich op de werkzame stoffen in rauwe koemelk. Zij kijken daarbij naar de samenstelling van de darmflora. Onder leiding van prof.dr. Benjamin Marsland wil deze onderzoeksgroep ontdekken welke stoffen in de darmen het beschermende mechanisme ‘aanzetten’. Zo ontdekte de groep onlangs dat een bepaald aminozuur vanuit de darmen ontstekingsreacties in de longen kan afremmen. Een veelbelovende ontdekking!

  Lees meer

Op de natuur gebaseerde oplossingen

Binnen ons internationale samenwerkingsprogramma ‘Astma voorkomen’ werken we met onderzoekers uit Europa en Australië aan drie strategieën om astma te voorkomen: Naast de beschermende werking van boerderijmelk onderzoeken we ook de goede eigenschappen van boerderijstof én de slimme truc van wormparasieten. Het unieke is dat deze strategieën alle drie op de natuur zijn gebaseerd. Benieuwd naar de andere twee strategieën?

Terug naar Astma voorkomen

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose