Ontwikkelen van een test die voorspelt welke kinderen baat hebben bij de beschermende behandeling

Hermelijn Smits, onderzoeksleider van het internationale Accelerate programma, werkt in Leiden met haar eigen team aan de ontwikkeling van een speciale diagnostische test. Dankzij deze test kan in de toekomst worden vastgesteld welke kinderen baat hebben bij een behandeling tegen astma.

Hermelijn Smits

Waarom een voorspellende test?

Op basis van hun vooronderzoek verwachten de Accelerate-onderzoekers dat de ‘boerderijmelk’ 10 tot 15% van alle kinderen beschermt. Daarmee kunnen we bij duizenden Nederlandse kinderen voorkomen dat hun longen chronisch ontstoken raken. Toch blijft er dan een groep kinderen over die ondanks de ‘boerderijmelk’ tóch astma ontwikkelt. De onderzoekers verwachten dat deze kinderen baat kunnen hebben bij een aanvullende behandeling op basis van de twee andere strategieën in het Accelerate-programma. Een behandeling gebaseerd op de werkzame bestanddelen in boerderijstof of de 'slimme' moleculen in wormparasieten.

Het is belangrijk dat artsen al in een vroeg stadium weten welke kinderen deze aanvullende behandeling nodig hebben, zodat ze met de behandeling kunnen starten voordat hun longen ontstoken raken. Dus voordat de kinderen astma krijgen. Daarom ontwikkelen de onderzoekers een nieuwe diagnostische test.

Een unieke beschrijving van de eigenschappen en risicofactoren voor ieder kind

De kennis die nodig is om deze belangrijke diagnostische test te ontwikkelen, verkrijgen de onderzoekers door bij de kinderen die deelnemen aan de melkstudie een beetje bloed, neusslijm en ontlasting af te nemen. Deze samples worden genetisch bestudeerd en bewaard. Zo kunnen de onderzoekers aan het eind van de melkstudie vaststellen of er bij een kind erfelijke factoren zijn die het risico op astma voorspellen.

In de ontwikkelingsfase van de diagnostische test wordt vastgelegd welke micro-organismen bij kinderen aanwezig zijn en welke genen van het immuunsysteem actief zijn geworden en welke niet. Hierdoor ontstaat er een unieke beschrijving van de eigenschappen en risicofactoren (blauwdruk) voor ieder kind.

Hermelijn Smits

“We willen voorspellen om te voorkomen. Met deze diagnostische test kunnen we grote vooruitgang boeken.”

Hermelijn Smits

Voorspellen om astma te voorkomen

De diagnostische test kan al voordat een kind 1 jaar is duidelijk maken welke kinderen voordeel kunnen hebben van een aanvullende behandeling naast de ‘boerderijmelk’. Deze test maakt voor ieder kind afzonderlijk duidelijk wat hun risico op het ontwikkelen van astma is en welke behandeling het meeste resultaat kan hebben. Dit heeft als grote voordeel dat artsen zeer gericht kunnen gaan behandelen nog voordat de kinderen astma ontwikkelen!

De onderzoekers die de diagnostische test ontwikkelen zijn verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, Monash University Melbourne (Australië) en de Ludwig-Maximilians-Universität München (Duitsland).

Andere onderzoeksprojecten binnen de boerderijmelk strategie

Binnen de veelbelovende boerderijmelk strategie om astma bij kinderen te voorkomen willen we aantonen dat ‘boerderijmelk’ ons immuunsysteem doeltreffend traint en daarmee astma kan voorkomen. Daarnaast willen we precies weten welke stoffen in rauwe koemelk ons beschermen en ons immuunsysteem versterken. Benieuwd naar de andere twee onderzoeken?

Terug naar De beschermende werking van boerderijmelk

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose