Onderzoek naar astma

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Mensen met astma zijn vaak benauwd, ademen piepend en hoesten veel. Astma is geen onschuldige ziekte. Als we de ziekte beter leren begrijpen, kunnen we een manier vinden om de ziekte te voorkomen of te behandelen. Longfonds financiert diverse onderzoeken naar astma.

Vrouw met bril, in gesprek

Onderzoeken die Longfonds steunt

 • Edward Dompeling

  Ademtest voor peuters

  Is het astma of ‘gewoon’ een virusje? Bij jonge kinderen is dat moeilijk te bepalen. Kinderen krijgen niet altijd de juiste behandeling met mogelijk schade aan de longen als gevolg. Kinderlongarts Edward Dompeling van het Maastricht UMC+ wil daar verandering in brengen met een speciale ademtest.

  Lees meer over het onderzoek van Edward Dompeling
 • Lara van den Wijngaart

  Luchtbrug Junior - de volgende stap

  Kinderlongarts Lara van den Wijngaart won de Junior Investigatorsubsidie 2022 voor haar onderzoek ‘Luchtbrug Junior’. Hiermee krijgen ouders van kleine kinderen die vaak luchtwegklachten hebben online zorg. Lara onderzoekt in hoeverre klachten verminderen bij het gebruik van Luchtbrug Junior.

  Lees meer over dit onderzoek

Astma voorkomen

Binnen het internationale programma LONGFONDS | Accelerate zetten we alles op alles om binnen zeven jaar een medische doorbraak mogelijk te maken om astma bij kinderen te voorkomen. Onder regie van Longfonds werken onderzoekers uit Europa en Australië aan drie strategieën: de beschermende werking van boerderijmelk, de goede eigenschappen van boerderijstof en de slimme truc van wormparasieten. Het unieke is dat deze strategieën alle drie op de natuur zijn gebaseerd. Hoe mooi zou het zijn als voor de kinderen die in 2030 geboren worden een speciaal babymelkproduct te verkrijgen is dat hun immuunsysteem zo traint dat ze geen astma en allergieën ontwikkelen?  

Lees meer over Astma Voorkomen

De ‘verstikkende cijfers’ van Astma

 • 600.000

  mensen in Nederland hebben astma

 • 165

  mensen per dag krijgen de diagnose astma

 • 53%

  van de mensen met astma heeft de symptomen slecht tot zeer slecht onder controle

 • 22

  ernstige benauwde astmapatiënten worden per dag opgenomen in het ziekenhuis (8.100 mensen per jaar)

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab