Behandeling van een longembolie
Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel je longslagader. Je lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Maar het risico bestaat dat het bloedstolsel zich uitbreid of dat er nieuwe stolsels ontstaan. Daarom word je behandeld met bloedverdunners. Het bestaande stolsel wordt niet opgelost door de bloedverdunners. Je eigen lichaam zorgt ervoor dat het bloedstolsel uiteindelijk oplost.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten bloedverdunners in tabletvorm. Afhankelijk van het soort bloedverdunner kun je daarnaast in het begin ook bloedverdunners per injectie nodig hebben.
In veel gevallen kan een longembolie thuis worden behandeld. Je hoeft dus niet per se worden opgenomen in het ziekenhuis. Of de eerste behandeling in het ziekenhuis of thuis is, hangt af van de ernst van de longembolieën.
In het ziekenhuis
Is het zuurstofgehalte te laag in het bloed, zijn de pijnklachten onvoldoende onder controle, wanneer de bloeddruk te laag is of wanneer er een andere reden is waarom je niet naar huis kan, word je opgenomen in het ziekenhuis. Een opname duurt dan meestal enkele dagen
Meestal moet je de bloedverdunners (tabletten) na thuiskomst ook nog een aantal maanden gebruiken. Soms is controle bij de trombosedienst nodig. Alleen in zeldzame gevallen is een operatie nodig om de longembolie te verwijderen.
Als je geen bloedverdunners kunt slikken, plaatst de arts een filter in het bloedvat dat uitkomt in het hart. Dit voorkomt dat de stolsels in de longen terechtkomen.
Herstel bij een longembolie
Is de longembolie weg en de longslagader niet meer verstopt? Dan probeert de arts herhaling te voorkomen. Daarom blijf je bloedverdunners slikken. Hoe lang hangt af van de ernst en de oorzaak van de longembolie. Vaak duurt het tussen drie en twaalf maanden. In sommige gevallen moet je de bloedverdunners altijd blijven gebruiken, bijvoorbeeld als je meerdere longembolieën hebt gehad.
Wat is een longembolie?
Welke klachten kunnen wijzen op een longembolie? Wat kun je zelf doen om je herstel te versnellen en met welke klachten kun je op de lange termijn nog te maken krijgen? Je leest er alles over in het boekje ‘Wat is een longembolie?’
Bestel gratisMeer over een longembolie
-
Oorzaak
Lees verderBij een longembolie is je longslagader verstopt. Meestal komt dit door een bloedprop, maar soms ook door vet of een luchtbel.
-
Symptomen
Lees verderBij een longembolie heb je vaak een benauwd gevoel, pijn op de borst bij ademen, een verhoogde hartslag en hoest je bloed op.
-
Wat kun je zelf doen?
Lees verderJe verkleint de kans op een longembolie met genoeg bewegen en water drinken, niet roken en een gezond gewicht.
Longziekten de wereld uit!
Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten.
Doneer nu