Behandeling van een longembolie

Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel je longslagader. Je lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Maar het risico bestaat dat het bloedstolsel zich uitbreidt of dat er nieuwe stolsels ontstaan. Daarom word je behandeld met bloedverdunners. Het bestaande stolsel wordt niet opgelost door de bloedverdunners. Je eigen lichaam zorgt ervoor dat het bloedstolsel uiteindelijk oplost.

Hennie Borst

Thuis of in het ziekenhuis

In veel gevallen kan een longembolie thuis worden behandeld. Je hoeft dus niet per se worden opgenomen in het ziekenhuis. Of de eerste behandeling in het ziekenhuis of thuis is, hangt af van de ernst van de longembolieën.

Is het zuurstofgehalte te laag in het bloed, zijn de pijnklachten onvoldoende onder controle, wanneer de bloeddruk te laag is of wanneer er een andere reden is waarom je niet naar huis kan, word je opgenomen in het ziekenhuis. Een opname duurt dan meestal enkele dagen.
Meestal moet je de bloedverdunners (tabletten) na thuiskomst ook nog een aantal maanden gebruiken. Soms is controle bij de trombosedienst nodig. Alleen in zeldzame gevallen is een operatie nodig om de longembolie te verwijderen.

Herstel bij een longembolie

Is de longembolie weg en de longslagader niet meer verstopt? Dan probeert de arts herhaling te voorkomen. Daarom blijf je bloedverdunners slikken. Hoe lang hangt af van de ernst en de oorzaak van de longembolie. Vaak duurt het tussen drie en twaalf maanden. In sommige gevallen moet je de bloedverdunners altijd blijven gebruiken, bijvoorbeeld als je meerdere longembolieën hebt gehad.

Bloedverdunners

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten bloedverdunners in tabletvorm. Afhankelijk van het soort bloedverdunner kun je daarnaast in het begin ook bloedverdunners per injectie nodig hebben.

Als je geen bloedverdunners kunt slikken, plaatst de arts een filter in het bloedvat dat uitkomt in het hart. Dit voorkomt dat de stolsels in de longen terechtkomen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de behandeling bij een longembolie? Alle belangrijke informatie over dit onderwerp vind je terug in ons boekje 'Wat is een longembolie'. 

Bestel het gratis boekje hier

Meer over een longembolie

  • Oorzaak

    Bij een longembolie is je longslagader verstopt. Meestal komt dit door een bloedprop, maar soms ook door vet of een luchtbel.

    Lees verder
  • Symptomen

    Bij een longembolie heb je vaak een benauwd gevoel, pijn op de borst bij ademen, een verhoogde hartslag en hoest je bloed op.

    Lees verder

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab