COPD

COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

 

Jolanda, lachende vrouw met COPD

Cijfers over COPD

In ons land hebben zo'n 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is longschade door COPD wereldwijd doodsoorzaak nummer 3. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder.

Twijfel je of je COPD hebt?

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. Het is heel belangrijk om op tijd de diagnose te krijgen. Als je er vroeg bij bent, kun je erger voorkomen.

Doe de test

Meer lezen over COPD

 • Jolanda Meijer heeft COPD, dame met zwarte bril

  Wat is COPD?

  COPD is een longziekte is een longzieke die niet te genezen is. Het staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte).

  Lees verder
 • Tanja Goed heeft COPD en zuurstof

  Behandeling

  Ook al gaat COPD niet meer weg, met de juiste behandeling en aanpassingen in je leven is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden.

  Lees verder
 • Gerard Hazelhoff, COPD, man met zuurstofslangetje in neus

  Leven met COPD

  COPD is een chronische longziekte waar je last van kunt hebben in je dagelijks leven. Toch kun je zelf een aantal dingen doen om je klachten te verminderen.

  Lees verder
 • Joep van Dils, heeft COPD

  Anderen met COPD

  Praten met andere mensen die COPD hebben kan opluchten. Het geeft steun en helpt je COPD een plek te geven.

  Lees verder

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER