Longontsteking

Wanneer je inademt, gaat de lucht via de luchtpijp en de kleine vertakkingen van de longen naar de longblaasjes. Daar neemt het lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen - de bronchiën - en de longblaasjes ontstoken. 

Fina, heeft een longontsteking gehad, vrouw met donkere haren en roze achtergrond

Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heb je vaak moeite met ademen. Je kunt plotseling erg benauwd worden. Dat kan beangstigend zijn. Lees meer over de werking van de longen.

Herstellen van een longontsteking, folder, Peter Geluk met  fiets

Hoe herstel je van een longontsteking?

Herstellen van een longontsteking kan weken tot maanden duren. In dit gratis boekje delen mensen hun ervaringen en tips en lees je het advies van een longarts. Zo weet je wat je zelf kunt doen aan jouw herstel.
 

Bestel het gratis boekje

Wat zorgt voor benauwdheid?

Jouw lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Bij een longontsteking is het slijm vaak dik waardoor je het moeilijk kunt ophoesten. Bovendien kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen. Dat zorgt ervoor dat je benauwd bent.

Lichte of zware longontsteking

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn. Wanneer beide longen ontstoken zijn, spreken we van een dubbele longontsteking.

Peter Geluk had een longontsteking

Naast het gebruik van medicijnen moet je zorgen dat je rust pakt zonder helemaal stil te zitten. Het is altijd wel een lange weg terug hoor.

Peter Geluk had een longontsteking

Cijfers over longontsteking

  • Per jaar krijgen ruim 270 duizend mensen in Nederland een longontsteking. (bron: RIVM)
  • Bij kinderen tussen 0-9 jaar en ouderen boven de 55 jaar komt longontsteking vaker voor.
  • In veruit de meeste gevallen heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen.
  • In 2020 werden 24 duizend mensen opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Gemiddeld liggen mensen acht dagen in het ziekenhuis. (bron: vzinfo.nl)

Alles over een longontsteking

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose