Oorzaken van longontsteking

De oorzaak van een longontsteking is een bacterie, een virus of een combinatie daarvan. 
In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kan de boosdoener zijn. De precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen.

Fina, heeft een longontsteking gehad, vrouw met donkere haren en roze achtergrond

De bacterie komt je lichaam binnen als je inademt. Als je afweer minder goed werkt, kan deze zorgen voor een ontsteking van je longblaasjes en het weefsel eromheen. Dat noemen we een longontsteking.

Aanmaak van slijm

Het lichaam wil de bacterie of het virus opruimen en reageert hierop met een ontsteking. Hierdoor kan slijm in de longen ontstaan. Dit slijm zorgt ervoor dat zuurstof moeilijker in het bloed wordt opgenomen. Het slijm en de irritatie in de longen zorgen ervoor dat je gaat hoesten. Dat hoesten is goed, want zo verdwijnt de bacterie of het virus uit het lichaam. Maar het is wel vervelend. Meestal zit de ontsteking in een deel van een long.

Grotere kans op longontsteking

In ieder geval deze groepen mensen hebben meer kans om een longontsteking te krijgen: 

  • Kinderen en volwassenen met astma, COPD, bronchiëctasieën
  • Mensen met diabetes mellitus
  • Ouderen
  • Rokers
  • Meerokers
  • Mensen die regelmatig alcohol drinken
  • Mensen die langdurig op bed liggen
  • Mensen met minder weerstand door ziekte of medicijngebruik
  • Mensen met hartfalen
  • Jonge kinderen

Ook bij slikstoornissen, verlamming of ondervoeding en bij luchtverontreiniging heb je een grotere kans op een longontsteking.
 

Peter Geluk had een longontsteking

Naast het gebruik van medicijnen moet je zorgen dat je rust pakt zonder helemaal stil te zitten. Het is altijd wel een lange weg terug hoor.

Peter Geluk had een longontsteking

Is een longontsteking besmettelijk?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk. Virussen zijn vaak wel zeer besmettelijk. Heb je een verzwakte weerstand? Dan ben je extra vatbaar. Blijf dan liever uit de buurt van iemand met een longontsteking.

Blijvende longziekten

Als je een longziekte hebt die niet meer overgaat, zoals astma of COPD, kunnen je luchtwegen vernauwd raken door een longontsteking. Hierdoor word je benauwder. Een hogere dosis van je inhalatiemedicijnen kan verlichting bieden. Overleg dit wel eerst met de arts. Soms schrijft de arts een korte prednisonkuur voor.

Ziek worden van kou?

Het is een misverstand dat je ziek wordt van kou. Virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is. Maar in de wintermaanden zitten we wel veel meer binnen en dicht op elkaar. De kans dat we virussen aan elkaar overdragen is daardoor groter.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER

Meer over een longontsteking