Luchtwegmalacie

Bij luchtwegmalacie is de wand van de luchtpijp niet stevig genoeg. De luchtpijp blijft dan niet goed open staan tijdens de uitademing en soms ook niet tijdens de inademing. Ook kan de luchtpijp volledig dichtklappen. Bij luchtwegmalacie is de ademhaling te horen.

Jongetje

Luchtwegmalacie komt met name voor als aangeboren afwijking, ook wel primaire luchtwegmalacie genoemd. Geschat wordt dat 1 op de 1500 pasgeborenen hier last van heeft. Het grootste deel van deze kinderen groeit over de klachten heen, omdat de luchtpijp dikker en stugger wordt tijdens de groei.

Luchtwegmalacie kan ook later bij kinderen of volwassen ontstaan als de luchtpijp samengedrukt wordt of beschadigd raakt. Deze vorm wordt secundaire luchtwegmalacie genoemd. Vaak wordt eerst de diagnose astma gesteld, voordat er gedacht wordt luchtwegmalacie.

De naam

Voor luchtwegmalacie wordt ook wel de term tracheamalacie of laryngomalacie gebruikt. Malacie betekent onvoldoende werkzaam aangelegd. Trachea verwijst naar de luchtpijp en laryngeo naar de keel en het bovenste gedeelte van de luchtpijp. Daarnaast heb je ook bronchomalacie, waarbij broncho naar het bovenste gedeelte van de grote luchtwegen in de longen verwijst. Combinaties van de termen komen ook voor, zoals tracheabronchomalacie.

Klachten

De klachten bij luchtwegmalacie zijn heel verschillend. Bij lichte vormen zijn de klachten hoesten, vastzittend slijm, een hoorbare of piepende ademhaling en terugkerende luchtweginfecties. Bij ernstige vormen komt ook benauwdheid voor en tijdelijk niet kunnen ademen.

Diagnose

Om de diagnose te stellen worden verschillende onderzoeken gedaan:

  • Longfunctieonderzoek
  • Bronchoscopie
  • CT- of MRI-scan
  • Bloedonderzoek

Behandeling

In veel gevallen is voor luchtwegmalacie geen behandeling nodig. De hoorbare ademhaling klinkt naar, maar het kind heeft er meestal geen last van. Fysiotherapie kan helpen om vastzittend slijm op te hoesten. De bacteriële luchtweginfecties worden vaak behandeld met antibiotica.

Bij ernstige benauwdheid kan een beademingsmachine of plaatsing van een trachocanule nodig zijn. Dit is een kunststofbuisje wat via de hals in de luchtpijp komt. De ademhaling gaat dan via het buisje en niet via de keel en mond. Als de luchtwegmalacie ontstaat door samendrukken van de luchtpijp, dan kan door een operatie de druk op de luchtpijp verdwijnen.

Meer weten

Uitgebreide informatie over luchtwegmalacie vind je op de website kinderneurologie.eu.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose