Klaplong

Een klaplong is een longziekte waarbij je long voor een deel of helemaal is ingeklapt. Je kunt een klaplong krijgen door een verwonding. Een klaplong kan ook zonder aanleiding ontstaan. Je arts noemt een klaplong een pneumothorax.

Klaplong - Vrouw

Is je long voor een deel, of helemaal ingeklapt? Dan kan hij zuurstof niet goed opnemen. Hierdoor kun je benauwd zijn en last hebben van pijn op de borst. Dat kan flink schrikken zijn. Het is belangrijk dat je contact opneemt met een arts.

Hoe kan een long inklappen?

Strak om de buitenkant van je longen zitten longvliezen. Tussen deze vliezen zit een laagje vloeistof. Dat laagje zorgt ervoor dat je longvliezen makkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen als je in- en uitademt. Soms komt er lucht tussen je longvliezen. Bijvoorbeeld door een verwonding, een ontsteking of een zwakke plek in de longen. Dan klapt je long helemaal of gedeeltelijk in. Dat komt omdat een long elastisch is, net als een ballon.

Welke soorten zijn er?

 • Een klaplong waarbij de lucht de holte in je longen vult. Je arts noemt dit een pneumothorax.
 • Een klaplong waarbij bloed en lucht de holte in je longen vullen. Je arts noemt dit een hemopneumothorax.

Cijfers over een klaplong

Het is niet bekend hoeveel mensen een klaplong krijgen. Niet iedereen gaat direct met een klaplong naar de arts. Vaak wachten mensen een paar dagen.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER

Alles over een klaplong

 • Oorzaken

  Bij een spontane klaplong is er geen aanleiding. Een klaplong met aanleiding ontstaat door een verwonding.

  Lees verder
 • Symptomen

  Meestal voel je een stekende pijn op de borst wanneer je een klaplong krijgt. Daarna zucht je moeilijk en ben je benauwd.

  Lees verder
 • Behandeling

  Het is belangrijk dat je uitrust. Soms krijg je extra zuurstof. Als dit niet helpt, kijkt de arts of een operatie nodig is.

  Lees verder