Oorzaken van een klaplong

Een klaplong is een vervelende ervaring. Het kan op twee manieren ontstaan: zonder en met aanleiding. Bij een klaplong zonder aanleiding is de oorzaak niet duidelijk. Het wordt een spontane klaplong genoemd. Een klaplong met aanleiding ontstaat door een verwonding, zoals een gebroken rib.

Klaplong - Vrouw

Een spontane klaplong komt vaak door een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Een ontsteking, een afwijking of een longziekte kunnen voor zo’n zwakke plek zorgen. Door hoogte- en drukverschillen kan daar een scheurtje ontstaan. Op die momenten wordt de druk op je longen groter. Je lichaam ervaart hoogte-en drukverschillen bijvoorbeeld wanneer je duikt of in het vliegtuig zit.

Klaplong door verwonding

Een klaplong door verwonding noemt je arts een ‘penetrerend trauma’. Dit ontstaat bijvoorbeeld als een scherp voorwerp de long doorboort, zoals bij een steekwond of een ongeluk met een gebroken rib.

Je kunt ook een klaplong krijgen door ‘stomp trauma’. Er is dan geen voorwerp dat de long doorboort. Toch kan er een opening ontstaan in een van de vliezen. Bijvoorbeeld doordat er tijdens een medische ingreep een longvlies wordt geraakt.

Spanningsklaplong

Bij een spanningsklaplong kan de lucht die ingeademd wordt niet meer uit de borstholte komen. Als de lucht niet weg kan, wordt de druk in de borstkas steeds groter. Dat drukt de long en aderen weg. De huid wordt vaak blauw. De arts laat dan met een naald via de borst lucht uit de long lopen. Een spanningsklaplong is gevaarlijk, maar komt gelukkig zelden voor.

Endometriose-klaplong

Bij vrouwen komt heel soms een endometriose-klaplong voor. Dit gebeurt als er rondom de longen baarmoederslijmvlies zit. Dat hoort daar niet thuis. De hormonen die ervoor zorgen dat vrouwen menstrueren, laten het baarmoederslijmvlies groter en kleiner worden. Dit kan een klaplong veroorzaken.

Birt-Hogg-Dubé syndroom

Het Birt-Hogg-Dubé syndroom (BHD) is een zeldzame erfelijke aandoening. De mogelijke verschijnselen bij BHD zijn goedaardige huidafwijkingen, klaplongen en nierkanker. De meeste mensen met BHD hebben meerdere longcysten (luchtblazen), met name in het onderste deel van de longen. Deze cysten geven op zichzelf geen klachten, maar bij ongeveer één op de drie mensen ontstaat een klaplong. Sommige mensen krijgen meerdere keren een klaplong.

Meer kans op een klaplong

Een klaplong komt vaker voor:

 • Als je rookt
 • Bij drukverschillen die ontstaan door vliegen of duiken
 • Bij lange en magere mannen tussen de 20-40 jaar
 • Als het erfelijk is in je familie
 • Wanneer je longblaasjes verzwakt zijn, door bijvoorbeeld astma of COPD
 • Wanneer je beademd wordt in het ziekenhuis
 • Als je al eerder een klaplong hebt gehad

Wat de oorzaak van een klaplong ook is, je maakt een pijnlijke en angstige ervaring mee.

Meer over een klaplong

 • Symptomen

  Meestal voel je een stekende pijn op de borst wanneer je een klaplong krijgt. Daarna zucht je moeilijk en ben je benauwd.

  Lees verder
 • Behandeling

  Het is belangrijk dat je uitrust. Soms krijg je extra zuurstof. Als dit niet helpt, kijkt de arts of een operatie nodig is.

  Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose