Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie betekent een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen. De rechterkant van het hart heeft hierdoor moeite om het bloed naar de longen te pompen. Als gevolg hiervan kan de rechterkant van het hart wijder worden en minder goed gaan pompen.

Christine, roze achtergrond, vrouw met zwarte bril

Pulmonale hypertensie is niet hetzelfde als hypertensie. Hypertensie betekent hoge bloeddruk in de rest van het lichaam, niet in de longen.

Soorten pulmonale hypertensie

Er zijn vijf groepen pulmonale hypertensie.

  1. Pulmonale arteriële hypertensie (PAH). De kleine longslagaders zijn vernauwd door vermeerdering van de gladde spiercellen. Soms is dit erfelijk. Andere oorzaken zijn aangeboren hartafwijkingen, infectieziekten (veroorzaakt door een virus), systeemziekten (veroorzaakt door het eigen afweersysteem), medicijngebruik of gebruik van drugs. PAH is een zeldzame ziekte. In Nederland hebben 800 mensen de diagnose PAH, ieder jaar komen daar ongeveer 30 mensen bij. PAH is een vorm van PH die onder zeldzame longziekten valt. In tegenstelling tot de groepen PH die hieronder staan: die zijn secundair aan een andere long- of hartziekte. Lees hieronder verder over PAH.
  2. Pulmonale hypertensie door een hartprobleem. Er is een probleem aan de linkerkant van het hart, bijvoorbeeld met de hartkleppen. Daardoor wordt de druk in de longaderen hoger. De longaderen zijn de bloedvaten van de longen naar het hart. 
  3. Pulmonale hypertensie door een andere longaandoening of zuurstoftekort. Als gevolg van een andere longaandoening, kan de druk in de longen hoger worden. Dit kan bijvoorbeeld door COPD, longfibrose of slaapapneu. 
  4. Pulmonale hypertensie door chronische longembolie (CTEPH). De grote slagaders naar de longen zijn verstopt door bloedproppen. Soms komen de bloedproppen uit de benen (trombosebeen). 
  5. Overige oorzaken. Hieronder vallen vooral zeldzame vaatafwijkingen.
Isabeau Fijn, CTEPH, jonge vrouw met bril

Ik wist dat er iets niet klopte, maar niemand geloofde me

Isabeau Fijn, heeft CTEPH
Lees het verhaal van Isabeau

Anderen met pulmonale hypertensie

Als je pulmonale hypertensie hebt, wil je daar misschien wel over praten met anderen die dezelfde ziekte hebben. Zij weten immers als geen ander wat het betekent om met de ziekte te leven.

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je niet zult genezen van pulmonale hypertensie, want de ziekte heeft een flinke impact op je dagelijks leven. Gevoelens van boosheid, machteloosheid en angst zijn dan ook heel gewoon. Probeer daarover te praten met mensen in je omgeving, ook als dat moeilijk voor je is. Zo kun je steun zoeken bij anderen en kunnen zij je ziekte en de gevolgen ervan beter begrijpen.

Stichting Pulmonale Hypertensie Nederland

Het kan ook prettig zijn om te praten met andere mensen die pulmonale hypertensie hebben. Zij maken hetzelfde mee en dat kan prettig zijn om te weten. Je kunt met anderen met pulmonale hypertensie tips en adviezen uitwisselen, of een luisterend oor zijn voor elkaar. Dit kan bijvoorbeeld via de Stichting Pulmonale Hypertensie Nederland. Deze stichting komt op voor mensen met pulmonale hypertensie. Ze geeft voorlichting en brengt patiënten met elkaar in contact. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Pulmonale Hypertensie.

Meer over PAH

Bij Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) zijn de kleine longslagaders vernauwd door vermeerdering van de gladde spiercellen. PAH valt onder zeldzame longziekten, in tegenstelling tot de groepen PH die hierboven staan (die zijn secundair aan een andere long- of hartziekte).

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine