Hoesten bij baby's

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Een gezond kind hoest gemiddeld tien keer per dag. Door te hoesten worden slijm en schadelijke stoffen uit de longen verwijderd. Het is hetzelfde mechanisme als bij het verslikken in een slokje melk of een broodkruimel. 

Aean, blonde baby, jongetje dat in de camera kijkt

Drie soorten

Je baby kan last hebben van drie soorten hoest:

  • Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Hiermee maakt je baby zijn longen schoon. Hij is doorgaans snel van het hoesten af.
  • Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de longen. Dit komt met hoesten moeilijk los. Je baby moet hierdoor veel en diep hoesten. Daardoor kan het lijken alsof hij het benauwd heeft. Deze benauwdheid is na de hoestbui meteen weer over.
  • Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie. Er wordt geen slijm opgehoest. Irritatie van de longen door prikkelende stoffen of door een verkoudheidsvirus is meestal de oorzaak. Je herkent het aan het blaffende geluid dat je baby maakt. Soms komt er een kleine infectie bij, maar dan zonder slijmvorming. Na een paar dagen is de kriebelhoest meestal verdwenen.
Moeder Jorine en baby Eaen

Het begon met hoesten en verkoudheid, maar toen hij ook ging spugen en erg benauwd werd, zijn we gelijk naar het ziekenhuis gestuurd

Eaen kreeg met zeven weken het RS virus, vertelt moeder Jorine

Alles over hoesten bij baby's

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER