Wat kun je zelf doen?

Als je baby hoest, wil je er alles aan doen om dit te verhelpen. Al is het maar zodat hij beter kan slapen, want dat is misschien wel het beste voor zijn herstel en weerstand. Wat kun je doen?

Aean, blonde baby, jongetje dat in de camera kijkt

Bel je huisarts

Als je kind jonger is dan drie maanden en hoest, bel dan je huisarts.

Voldoende drinken

Door het hoesten kan de keel geïrriteerd raken. Geef je baby voldoende te drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Je kunt gewoon melk geven. Melk vergroot de slijmproductie niet. Geef zoveel als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel.

Neusspray

Hoesten wordt bij baby's vaak veroorzaakt door verkoudheid. Als de neus verstopt is, kan hij niet goed ademhalen. Het kan prettig zijn de neus open te houden door een neusspray of -druppels met zout water te gebruiken. Deze middelen koop je bij drogist of apotheek. Geef de spray of druppels bij voorkeur voor het slapen gaan. Dit helpt bij het in slaap vallen. Als het nodig is, kun je het vaker geven. Het is veilig om te gebruiken.

Voldoende ventilatie

Hoesten is al vervelend genoeg. Voorkom meer prikkels. Dit doe je door de babykamer goed te ventileren. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De temperatuur in het kamertje moet ongeveer 18 graden zijn. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten en kan astma veroorzaken of verergeren. Zorg er voor dat er in huis niet wordt gerookt. Ook niet als je kind op bed ligt. Als jij of iemand anders wil roken, doe dat dan buiten.

Tips van andere ouders

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar deze tips van andere ouders kunnen misschien helpen:

  • Zet het hoofdeinde van het bedje iets omhoog, bijvoorbeeld door een handdoek onder het matrasje te leggen.
  • Stoom in de badkamer, zodat je baby het slijm makkelijker kan ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan. De ruimte komt dan vol stoom. Pas wel altijd op voor verbranding met heet water!

Naar buiten?

Als je baby alleen last heeft van hoesten, dan kun je rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen.

We willen dat iedereen vrij kan ademen.

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift draag je daaraan bij en help je belangrijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier

Meer over hoesten bij baby's

  • Oorzaak

    Verkoudheid is de belangrijkste oorzaak voor hoesten bij baby’s, maar er zijn er meer.

    Lees verder