Kinderen en longziekten

Longfonds gaat voor een wereld zonder longziekten. Dankzij onderzoek weten we al veel, maar nog niet alles. Wanneer krijgt een kind astma? En welke behandeling is effectief? Op die vragen zoeken we het antwoord.

Iep en kinderlongarts

Onderzoeken die Longfonds steunt

 • Gerard Koppelman

  De PIAMA-studie

  In de PIAMA-studie volgen onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Gerard Koppelman, baby’s tot in hun volwassen leven. Een uniek onderzoek: niet eerder werd zoveel informatie verzameld over het ontstaan van astma en COPD en wat van invloed is op de longontwikkeling.

  Lees meer over dit onderzoek
 • Lara van den Wijngaart

  Luchtbrug Junior - de volgende stap

  Kinderlongarts Lara van den Wijngaart won de Junior Investigatorsubsidie 2022 voor haar onderzoek ‘Luchtbrug Junior’. Hiermee krijgen ouders van kleine kinderen die vaak luchtwegklachten hebben online zorg. Lara onderzoekt in hoeverre klachten verminderen bij het gebruik van Luchtbrug Junior.

  Lees meer over dit onderzoek
Tijdlijn astmaonderzoek

Doorbraken in astma-onderzoek

Sinds de oprichting in 1956 zorgt Longfonds (toen nog Astmafonds) ervoor dat onderzoek wordt gedaan naar chronische longziekten. Dit heeft geleid tot belangrijke doorbraken! Longfonds financiert nu ruim 40 onderzoeken in binnen- en buitenland. Hierdoor kunnen onderzoekers longziekten, zoals astma, vroeger ontdekken en beter behandelen.

Kijk wat we hebben bereikt
Jongen met inhalator

Astma voorkomen

Longfonds zet alles op alles om zo snel mogelijk een medische doorbraak te vinden om astma bij een groot deel van de kinderen te voorkomen. De omgeving waarin kinderen opgroeien is van grote invloed op het ontstaan van astma. Dit nieuwe inzicht gebruiken internationale toponderzoekers, o.l.v. Hermelijn Smits, in hun zoektocht naar een behandeling.

Lees meer over dit internationale onderzoek

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen