Kinderen en longziekten

Longfonds financiert onderzoek naar het voorkomen van longziekten bij kinderen. We zetten alles op alles voor onderzoek naar vroegere diagnostiek en betere behandeling van longziekten bij kinderen, zoals van astma.

Jongen bij kinderlongarts

Onderzoeken die Longfonds steunt

 • Gerard Koppelman

  Van baby tot volwassene

  In de PIAMA-studie volgen onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Gerard Koppelman, baby’s tot in hun volwassen leven. Een uniek onderzoek: niet eerder werd zoveel informatie verzameld over het ontstaan van astma en COPD en wat van invloed is op de longontwikkeling.

  Lees meer over dit onderzoek
 • Lara van den Wijngaart

  Online ondersteuning bij zorg

  Kinderlongarts Lara van den Wijngaart won de Junior Investigatorsubsidie 2022 voor haar onderzoek ‘Luchtbrug Junior’. Hiermee krijgen ouders van kleine kinderen die vaak luchtwegklachten hebben online zorg. Lara onderzoekt in hoeverre klachten verminderen bij het gebruik van Luchtbrug Junior.

  Lees meer over dit onderzoek
Astma Voorkomen

Astma voorkomen

Longfonds zet alles op alles om zo snel mogelijk een medische doorbraak te vinden om astma bij een groot deel van de kinderen te voorkomen. De omgeving waarin kinderen opgroeien is van grote invloed op het ontstaan van astma. Deze nieuwe inzichten gebruiken internationale toponderzoekers om een behandeling te vinden die astma bij kinderen kan voorkomen.

Lees meer over dit internationale onderzoek
Anke-Hilse Maitland-van der Zee

Preventie als sleutel voor gezonde longen

‘Precisie geneeskunde voor meer zuurstof’ (P4O2) is een groot onderzoek naar longschade en naar het herkennen, voorkomen en genezen ervan. In dit onderzoek gaan wetenschappers, o.l.v. prof.dr. Anke-Hilse Maitland - van der Zee op zoek naar manieren om longziekten te voorkomen en beter te behandelen.

Lees meer over dit grote onderzoek

Ga (terug) naar de campagnepagina 'Voorkom astma bij kinderen'

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Noelle kijkt naar ziekenhuis