Pleuritis

Pleuritis is een ontsteking van je longvlies (de pleura) of je borstvlies en wordt ook wel longvliesontsteking of borstvliesontsteking genoemd. Bij de ontsteking schuurt je borstvlies tegen de borstwand. Dat kan een vervelende en scherpe pijn veroorzaken bij het ademhalen, want het longvlies zit vol zenuwen.  

Marianne

Pleuritis wordt in de volksmond ook wel pleuris genoemd. Het is iets anders dan een longontsteking. Daarbij zijn de bronchiën en de longblaasjes diep in de longen ontstoken.

Wat is het longvlies?

Het longvlies is een vlies dat strak om de buitenkant van je longen zit. Het borstvlies zit strak tegen de borstwand aan. Samen vormen ze de longholte (pleuraholte). In deze holte zit normaal gesproken een klein beetje longvocht. Dat drukt de longen (met het longvlies) tegen het borstvlies aan.

Wanneer je ademt, glijden de vliezen via dit longvocht soepel over elkaar heen. Dit gaat vanzelf, je voelt hier niets van. Bij pleuritis gaat dit niet meer zo soepel, omdat het longvocht weg is. Het glijden verandert in schuren. Dit veroorzaakt de pijn bij pleuritis.

Marianne

'Mijn longontsteking werd pleuritis, iedere ademhaling deed pijn'

Marianne van Dijk, had pleuritis

Soorten pleuritis

Er zijn twee soorten pleuritis: droog en nat.

  • Bij droge pleuritis is er een ontsteking zonder vochtophoping (zie uitleg hierboven)
  • Bij natte pleuritis is er een ontsteking met vochtophoping

Bij natte pleuritis zit er veel vocht in je longholte. Daardoor ‘schuurt’ de ademhaling minder, wat de pijn kan verlichten. Soms is er juist te veel vocht, wat tegen de long aandrukt. Door die extra druk kun je het benauwd hebben. Het vocht kan de ontsteking erger maken. Daarom zal een arts het vocht zo snel mogelijk weghalen met een drain of naald. Een drain is een plastic buisje dat via je borst wordt aangebracht. Deze voert het vocht af. De behandeling gebeurt in het ziekenhuis en is meestal niet pijnlijk. Je krijgt een lokale verdoving.

Is pleuritis besmettelijk?

Pleuritis is niet besmettelijk. Maar de ziekten waardoor pleuritis is ontstaan, bijvoorbeeld longontsteking of acute bronchitis, kunnen wel besmettelijk zijn. 

Meer handige tips?

Ontvang nu 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en de laatste ontwikkelingen over longziekten.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine

Alles over pleuritis