ABPA

Allergische bronchopulmonale aspergillose (ABPA) is een allergische reactie van de longen op de schimmel Aspergillus. Het is een zeldzame ziekte die voorkomt bij mensen met ernstig astma of cystic fibrosis. De schimmel komt bijna overal voor en geeft bij gezonde mensen geen problemen. Bij ABPA is er meer schade in de longen dan bij een allergische reactie op huisdieren.

Vrouw zittend

Klachten

De meest voorkomende klachten bij ABPA zijn:

  • benauwdheid met piepende ademhaling 
  • hoesten 
  • slijm ophoesten 
  • soms bloed ophoesten 
  • koorts (bij acute verergering) 
  • ziek gevoel 

Diagnose

Een diagnose is soms moeilijk te stellen, omdat de klachten lijken op een astma-aanval. Als je arts vermoedt dat je ABPA hebt, zullen er verschillende onderzoeken worden gedaan om dit vast te stellen. De arts kan opgehoest slijm onderzoeken op de aanwezigheid van de schimmel Aspergillus, maar dit is niet voldoende. Zelfs als er uit dit onderzoek blijkt dat de schimmel niet aanwezig is, kan er toch een allergische reactie zijn. En als de schimmel wel aanwezig is, dan zegt dat nog niets over de reactie van je lichaam hierop. Je arts zal daarom aanvullende onderzoeken doen zoals een bloedonderzoek, allergiehuidtest, longfunctieonderzoek, longfoto en CT-scan.

Behandeling

Soms komt de ABPA spontaan tot rust. Maar omdat bij een ABPA schade in je longen kan ontstaan, is behandeling met medicijnen nodig. Omdat de schimmel zoveel voorkomt, is het lastig om deze in het lichaam te bestrijden. De behandeling zal daarom vaak bestaan uit een combinatie van antischimmelmiddelen en corticosteroïden om de allergische reactie van het lichaam te onderdrukken. Zo nemen de klachten af.  

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER