RS virus

Bijna alle kinderen maken op jonge leeftijd een infectie door met het RS virus (Respiratoir Syncytieelvirus, ook wel afgekort tot RSV). Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals neus, keel, luchtpijp en longen. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid. Het virus is vooral (maar niet uitsluitend) actief in de periode van oktober tot maart. Alles over het RS virus bij kinderen lees je ook in onze folder, die je hier bestelt.

Sanne

Verkoudheid of RS virus?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby’s jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. De klachten verergeren zich tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling.

Linda en Sanne

Ze is nu weer de vrolijke griet met een schaterlach, maar toch blijf ik waakzaam

Sanne belandde met vijf maanden in het ziekenhuis met het RS virus
Op welke symptonen moet je letten? Bestel de gratis brochure

RS virus bij baby's én volwassenen

Door de infectie met het RS virus kunnen de kleine luchtwegen ontsteken. Dit heet bronchiolitis. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt er veel slijm geproduceerd. De gezwollen slijmvliezen kunnen benauwdheid veroorzaken. Dit komt vooral voor bij jonge baby’s, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.

Als een jonge baby door benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname. Extra risico lopen baby's die te vroeg geboren zijn (eerder dan 37 weken zwangerschap) of baby's jonger dan zes weken. Heeft je baby een ziekte, zoals een ernstige aangeboren hartafwijking, longziekte of afweerstoornis? Hou hem bij verkoudheid dan heel goed in de gaten.

Het RS virus veroorzaakt bij volwassenen regelmatig een verkoudheid. Ouderen of mensen met een verminderde werking van het afweersysteem kunnen er behoorlijk ziek en benauwd van worden. Dan is soms een ziekenhuisopname nodig. Er is momenteel nog geen behandeling voor volwassenen, maar er zijn wel vaccins in ontwikkeling.

Bronchiolitis

Bronchiolitis wordt ook wel ‘verkoudheid in de longen’ genoemd. Bij bronchiolitis zijn de kleinste luchtwegen die naar de longblaasjes voeren, ontstoken. Dit is niet hetzelfde als een ontsteking van de grotere luchtwegen. Dat heet bronchitis. Zijn ook de longblaasjes aangedaan, dan gaat het om een longontsteking. Er zijn ook andere virussen die bronchiolitis veroorzaken, maar het RS virus is in 70 procent van de gevallen de oorzaak.

Feiten over RS virus

Op tweejarige leeftijd heeft 95 procent van de kinderen antistoffen tegen het RS virus. In Nederland worden jaarlijks 1.500 - 2.000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege besmetting met het RS virus. 

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Alles over het RS virus

Longontsteking of RS virus bij je kind?

Het RS virus en een longontsteking komen veel voor bij jonge kinderen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Lees het in deze folder
Cover folder RS virus en longontsteking bij jonge kinderen