Symptomen van het RS virus

Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij je kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. Alles over het RS virus bij kinderen lees je ook in onze folder.

Sanne

Benauwdheid

Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend. In de meeste gevallen heeft hij verhoging ( minder dan 38 graden), maar geen hoge koorts. Is je kind heel ziek, dan drinkt hij nog maar kleine beetjes. Waarschuw bij deze symptomen altijd meteen de huisarts. Bel ook de huisarts bij deze symptomen:

  • Bij inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen, dit gebeurt als je baby benauwd is.
  • Je kind stopt soms opeens een paar seconden met ademen.
  • Sufheid: je baby lijkt slaperig en is moeilijk wakker te maken.

Kinderen met een verhoogd risico worden eerder in het ziekenhuis opgenomen. 

Diagnose

Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van je kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend.

Het RS virus kan (net als andere virussen) leiden tot bronchiolitis. Het kind wordt dan ernstig ziek, en de kleine luchtwegen in de longen raken ontstoken. Deze ontsteking noemen we een bronchiolitis. In de behandeling van je kind is vooral de diagnose bronchiolitis belangrijk en niet per se welk virus dit veroorzaakt.

Gevolgen

Kinderen die voor een RS virusinfectie in het ziekenhuis hebben gelegen, kunnen hier nog lang last van houden. De helft van alle opgenomen kinderen heeft in de eerste jaren erna geregeld last van een piepende ademhaling.

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Meer over het RS virus

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose