Besmetting met het RS virus

Het RS virus is erg besmettelijk. Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen. Het virus kan ook urenlang overleven op voorwerpen zoals speelgoed, leuningen en zakdoeken.

Sanne

Van kind tot kind

Heb je meerdere kinderen? Dan kan het ene kind het andere gemakkelijk besmetten. Ook op de crèche of peuterspeelzaal kan je kind met het virus in aanraking komen. Je kunt op zich dus weinig doen om besmetting te voorkomen. Meestal is het RS virus onschuldig, maar let op de symptomen.

Kinderen met verhoogd risico

Hoe jonger je kind, hoe meer risico het loopt. Daarnaast zijn er bepaalde risicogroepen, die van bronchiolitis heel ziek kunnen worden. Deze kinderen worden eerder opgenomen in het ziekenhuis:

  • Vroeg geboren kinderen (jonger dan 37 weken) in het eerste levensjaar
  • Kinderen jonger dan zes weken
  • Kinderen met een bepaalde ziekte, zoals ernstige aangeboren hartafwijking, longziekte of afweerstoornis
  • Roken bij je baby maakt hem vatbaarder voor het RS virus

Opnieuw ziek?

Als je kind een infectie met het RS virus heeft doorgemaakt, dan biedt dat geen blijvende bescherming. Dit betekent dat het RS virus hetzelfde seizoen of in de jaren erna kan terugkomen, maar meestal in een mildere vorm.

Jorinde en Eaen

'Het begon met hoesten en verkoudheid, maar toen hij ook ging spugen en erg benauwd werd, zijn we gelijk naar het ziekenhuis gestuurd'

Eaen kreeg met zeven weken het RS virus

Op welke symptomen moet je letten?

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis

Meer over het RS virus

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Nieuws over het werk van Longfonds
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose