Wat kun je zelf doen?

Het is naar om te zien dat je kind zo ziek is. Je kunt een aantal dingen doen om besmetting met het RS virus te voorkomen of om je kind te helpen als hij ziek is.

Linda en Sanne

Besmetting voorkomen

Het RS virus is heel besmettelijk en het is dus moeilijk te voorkomen. Leer jezelf én oudere kinderen in huis aan om hun handen vaker te wassen. Ook helpt het om, wanneer je niest of hoest, dit in je armholte te doen. Maak speelgoed schoon en was baby- en kinderkleding en beddengoed regelmatig. Probeer andere volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van je baby te houden. Laat ze je baby geen kusjes geven.

Rust is belangrijk

Heef je kind het RS virus, dan is rust belangrijk. Zeker wanneer hij benauwd is en koorts heeft. Leg je kind in zijn bed wanneer hij moe is. Wil hij het liefst dichtbij jou zijn? Hij kan dan in de woonkamer slapen, in de kinderwagen of een campingbedje. Voor je kind is ziekenbezoek al snel teveel en voor jou misschien ook.

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Voldoende drinken

Let erop dat je kind voldoende blijft drinken. Voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Als je je kindje borstvoeding geeft, kun je op verzoek voeden en desnoods een extra flesje water of melk geven. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar hebben zes tot zeven bekertjes per dag nodig, ongeveer 75 ml. Gaat het drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap. Ben je er onzeker over? Vraag dan je huisarts of het consultatiebureau om advies.

Huismiddeltjes: honing en zoutoplossing

Als je kind last heeft van zijn keel, kan een lepel honing helpen, of thee met honing of suiker. Let op: kinderen onder de één jaar mogen geen honing.

Hoesten gaat ook vaak samen met verkoudheid. Wat fijn kan zijn, is de neus van je kind open houden met een neusspray met zout water. De zoutoplossing koop je bij een drogist (kant-en-klaar), je krijgt hier gelijk een pipet of spraydop bij. Deze zoutoplossing is ook geschikt voor jonge kinderen, al vinden kinderen onder de twee jaar dit waarschijnlijk niet prettig. Gebruik: doe voor het slapengaan (en bij jonge kinderen ook voor het middagslaapje) een paar druppels in elk neusgat. Zo nodig kun je deze druppels ook vaker geven.

Paracetamol

Als je kind zich ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel paracetamol geven. Na een half uur gaat het dan vaak wat beter. Daalt de temperatuur niet na paracetamol? Dan zegt dat niets over hoe ziek je kind is.

Hoeveel paracetamol je kunt geven, staat op de verpakking. Het hangt af van de leeftijd en het gewicht van je kind. Uitleg over het inbrengen van een zetpil vind je op apotheek.nl.

Niet roken

De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van je kind. Voorkom blootstelling aan rook. Dit is niet alleen belangrijk om longziekten in het algemeen te voorkomen, maar zeker bij herstel van een verkoudheid, het RS virus of bronchiolitis. Je kind voelt zich anders nog benauwder.

Meer informatie en contact met anderen

Voor meer informatie over het RS virus in de vorm van onder andere webinars, wetenschappelijke artikelen en lotgenotencontact, kun je terecht bij het RSV patiëntennetwerk. Het RSV patiëntennetwerk zet ook vragenlijsten uit via de website.

Meer over het RS virus

  • Besmetting

    Het RS virus wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact.

    Lees verder
  • Symptomen

    Het begint met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid.

    Lees verder
  • Behandeling

    Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. De meeste infecties gaan vanzelf over.

    Lees verder

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER