Cystic fibrosis

Cystic fibrosis (CF) staat ook wel bekend als de taaislijmziekte. Het is een erfelijke, blijvende en helaas ongeneeslijke ernstige ziekte.

Cystic fibrosis, jonge man met bril

In ons lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm is belangrijk, want het helpt bij het afvoeren van bacteriën en bijvoorbeeld stofdeeltjes die zijn ingeademd. Ook transporteert het slijm enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als je cystic fibrosis hebt, is het slijm juist erg taai en dik.

Ophopingen van slijm

Omdat dit taaie slijm niet goed in staat is om de afvalstoffen en enzymen te vervoeren, ontstaan er overal in het lichaam ophopingen van dit slijm dat niet verder kan. Vooral in de longen veroorzaakt dit problemen. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en leidt tot benauwdheid. Als je cystic fibrosis hebt, is ademhalen niet altijd even gemakkelijk.

Ook veroorzaakt het taaie slijm littekens in de alvleesklier (die de enzymen afscheidt) en de lever. De longen, alvleesklier en de lever werken door cystic fibrosis dus niet meer zoals het hoort. Ook de darmen kunnen verstopt raken, omdat de enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten er niet meer voldoende terecht komen.

CF in cijfers

Cystic fibrosis is een ernstige ziekte die helaas niet te genezen is. Het is een erfelijke ziekte die in Nederland bij zo'n 1.550 mensen voorkomt. Jaarlijks worden er ongeveer 25 kinderen geboren met deze ziekte. Cystic fibrosis is dus redelijk zeldzaam. 

De afgelopen jaren is er steeds meer mogelijk geworden om de symptomen van cystic fibrosis te bestrijden en het ziekteproces te vertragen. Daardoor kun je met cystic fibrosis een stuk beter leven dan vroeger, al blijft het een heftige ziekte. De levensverwachting is voor iedereen verschillend, maar ligt gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar.

In gesprek met je arts

Tijdens een bezoek aan je arts komt er veel op je af. Deze vragenlijst is een geheugensteuntje om je te helpen. Stel zelf een lijst samen met vragen die voor jou belangrijk zijn. Zo ben je goed voorbereid.

Bekijk de vragen

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER

Alles over cystic fibrosis

 • Oorzaak

  Cystic fibrosis krijg je niet zomaar. De oorzaak is een kapot gen en is erfelijk bepaald.

  Lees verder
 • Behandeling

  Er zijn behandelingen, maar helaas is genezen van cystic fibrosis op dit moment niet mogelijk.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je cystic fibrosis hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

  Lees verder