Behandeling van Cystic Fibrosis

Helaas is genezen van Cystic Fibrosis op dit moment niet mogelijk. Er zijn behandelingen mogelijk en de levensverwachting is gestegen, maar cystic fibrosis blijft een grote impact op het leven hebben.

Cystic fibrosis, jonge man met bril

Cystic fibrosis staat bekend als de meest voorkomende erfelijke ziekte die niet te genezen is en vroegtijdig overlijden tot gevolg heeft. In Nederland lijden zo’n 1.500 mensen aan cystic fibrosis en elke week komt er een nieuwe baby met CF ter wereld.

Verloop van cystic fibrosis

Bij iedereen is cystic fibrosis weer anders en ook verschilt de levensverwachting van persoon tot persoon. Wel is de ziekte bij ongeveer iedereen even grillig. Het ene moment zijn de klachten mild, terwijl je je de volgende periode juist erg beroerd kunt voelen. Er is dus niet veel te zeggen over het verloop van cystic fibrosis in het algemeen. 

De helft van de Nederlanders met cystic fibrosis wordt ouder dan veertig jaar. Veel ouder dan vroeger, toen de ziekte al snel een dodelijke afloop had. De andere helft heeft een levensverwachting tot maximaal veertig jaar.

Behandeling van cystic fibrosis

Genezen van cystic fibrosis is nog niet mogelijk, maar de ziekte is redelijk te behandelen. Als je cystic fibrosis hebt, krijg je heel waarschijnlijk medicijnen voorgeschreven. Die kunnen bijvoorbeeld het slijm verdunnen en ontstekingen tegen gaan. Daarnaast krijgen veel mensen met cystic fibrosis fysiotherapie, omdat ook beweging helpt tegen luchtweginfecties. Bovendien kan een fysiotherapeut je leren om het slijm goed op te hoesten. Ook een energieverrijkt dieet hoort vaak bij de behandeling van cystic fibrosis, om zo de darmverstoppingen te verhelpen en gewichtsverlies te voorkomen.

Longtransplantatie

In sommige gevallen, als de behandeling niet voldoende effect heeft, kan een longtransplantatie helpen. Meer informatie over longtransplantaties lees je bij de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose

Meer over cystic fibrosis

  • Oorzaak

    Cystic fibrosis krijg je niet zomaar. De oorzaak is een kapot gen en is erfelijk bepaald.

    Lees verder
  • Anderen

    Als je cystic fibrosis hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

    Lees verder