Symptomen van cystic fibrosis

Cystic fibrosis maakt het een aantal organen moeilijk om goed te functioneren. Vooral de longen hebben het zwaar. De symptomen van cystic fibrosis zijn vooral problemen met de longen en de spijsverteringsorganen.

Cystic fibrosis, jonge man met bril

Het taaie slijm bij cystic fibrosis kan niet doen wat het hoort te doen, namelijk het afvoeren van afvalstoffen (bacteriën en stofdeeltjes bijvoorbeeld) en het vervoeren van enzymen van de alvleesklier naar de darm. Het slijm hoopt zich bovendien op, waardoor er in de longen ontstekingen ontstaan. Ook wordt ademhalen lastiger. Benauwdheid, kortademigheid en het ophoesten van vies taai slijm zijn dan ook de meest voorkomende symptomen van taaislijmziekte. Op de lange termijn raken de longen beschadigd en wijder dan ze horen te zijn. Die noemen we bronchiëctasieën.

Verstoppingen

Het opgehoopte slijm zorgt ook voor problemen bij de ingangen van de alvleesklier en de lever. Het slijm verstopt de afvoergangen, waardoor er langzaamaan steeds meer littekens in de lever en alvleesklier ontstaan. Door het littekenweefsel kunnen deze organen niet meer 100 procent hun werk doen. Ook in de darmen ontstaan vaak klachten, omdat de enzymen die nodig zijn voor een goede vertering van vetten daar niet meer voldoende terecht komen. Verstopping is dan ook een van de symptomen van cystic fibrosis.

Aanwijzingen voor cystic fibrosis

Tegenwoordig wordt cystic fibrosis vaak al voor het tweede levensjaar ontdekt. Aanwijzingen voor de ziekte zijn:

 • Aanhoudend hoesten en slijm opgeven
 • Stinkende vette ontlasting
 • Sterk zout smakend zweet
 • Terugkerende luchtweginfecties
 • Geringe eetlust (vooral tijdens luchtweginfecties)
 • Groeiachterstand
 • Verstopping van de darmen bij de geboorte

Verminderen van de symptomen

De symptomen van taaislijmziekte, of cystic fibrosis, zijn te verminderen door het gebruik van bepaalde medicijnen. Het taaie slijm kan bijvoorbeeld verdund worden en de ontstekingen zijn te bestrijden met antibiotica. Ook regelmatige beweging kan de symptomen verlichten, omdat een goede lichamelijke conditie ontstekingen helpt voorkomen. Ook is het ophoesten van slijm gemakkelijker als hart en longen in conditie zijn. Fysiotherapie is vaak een goede manier om veilig te leren sporten met cystic fibrosis en om goed te leren hoesten. Het is belangrijk dat de behandeling van cystic fibrosis plaats vindt in een CF-centrum, waar gespecialiseerde behandeling mogelijk is. Een overzicht van CF-centra vindt u op de website van de NCFS.

Meer over cystic fibrosis

 • Oorzaak

  Cystic fibrosis krijg je niet zomaar. De oorzaak is een kapot gen en is erfelijk bepaald.

  Lees verder
 • Behandeling

  Er zijn behandelingen, maar helaas is genezen van cystic fibrosis op dit moment niet mogelijk.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je cystic fibrosis hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

  Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose