Oorzaak van cystic fibrosis

Cystic fibrosis krijg je niet zomaar. De oorzaak is een kapot gen en is erfelijk bepaald.

Cystic fibrosis, jonge man met bril

Sommige mensen zijn drager van het kapotte gen dat cystic fibrosis veroorzaakt. Die mensen hoeven niet per se zelf ziek te zijn en vaak weten zij zelf niet eens dat ze het gen bij zich dragen. In Nederland hebben vermoedelijk zo’n half miljoen mensen het cystic fibrosis-gen.

Als twee mensen met dat gen of de ziekte cystic fibrosis een kind krijgen, is er een kans van 25 procent dat het kind cystic fibrosis zal krijgen.

 • De kans dat het kind geen cystic fibrosis heeft maar wel drager van het gen wordt, is 50 procent.
 • De kans dat het kind gezond en geen drager van het gen is, is 25 procent.
 • Bij elke volgende zwangerschap liggen deze kansen gelijk.

Testen op de oorzaak van cystic fibrosis

Tegenwoordig is het mogelijk om te testen of iemand het cystic fibrosis-gen bezit. Dit gebeurt vooral als iemand in zijn naaste familie een cystic fibrose-patiënt heeft. De uitslag van deze test is erg nauwkeurig, al komt het in een enkel geval voor dat iemand toch cystic fibrosis blijkt te hebben terwijl de test uitwees van niet. Het kan dan zijn dat een ander type kapot gen de oorzaak van cystic fibrosis is. Nog niet alle varianten van cystic fibrosis-genen zijn namelijk bekend bij wetenschappers. Tegenwoordig is een screening op cystic fibrosis ook meegenomen in de hielprik.

Onderzoek

Wereldwijd doen medici veel onderzoek naar de ziekte, de gevolgen ervan en nieuwe behandelingen. Er zijn zelfs al mogelijkheden om de oorzaak van cystic fibrosis te omzeilen, bijvoorbeeld voor echtparen die weten dat zij drager zijn van het gen en toch een kinderwens hebben. Meer hierover lees je bij de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

Niet besmettelijk

Soms gaan er geruchten dat cystic fibrosis besmettelijk is. Dit is absolute onzin. De enige oorzaak van cystic fibrosis is een erfelijke aanleg.

Meer over cystic fibrosis

 • Behandeling

  Er zijn behandelingen, maar helaas is genezen van cystic fibrosis op dit moment niet mogelijk.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je cystic fibrosis hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

  Lees verder