CCAM

CCAM (congenitale cysteuze adenomatoide malformatie) of CCAML is een zeldzame aangeboren ziekte, waarbij er holtes zitten in het longweefsel van de baby. Deze holtes kunnen gevuld zijn met vocht of met verhard weefsel. Hierdoor kunnen de longen zich soms niet goed ontwikkelen. 

Sterre heeft CCAM, jonge meid met bruin haar

Tijdens de zwangerschap

CCAM ontstaat meestal in de vijfde week van de zwangerschap. Vaak zitten de holtes in één deel van de longen. Het kan zowel in de rechter- als linkerlong voorkomen en wordt vaak tijdens de 20 weken-echo gezien. Hoe het zich zal ontwikkelen en wat de gevolgen zijn voor de baby, is moeilijk te voorspellen. Vaak worden de holtes in de loop van de zwangerschap minder of verdwijnen ze helemaal, maar dat gebeurt niet altijd. Soms worden het er meer of worden ze groter.

Soorten CCAM

Er zijn verschillende types CCAM, afhankelijk van de plek van de holtes, de grootte, het aantal en het celtype.

In gesprek met je arts

Tijdens een bezoek aan je arts komt er veel op je af. Deze vragenlijst is een geheugensteuntje om je te helpen. Stel zelf een lijst samen met vragen die voor jou belangrijk zijn. Zo ben je goed voorbereid.

Bekijk de vragen

Diagnose

Er worden in Nederland naar schatting jaarlijks veertig baby’s met CCAM geboren, iets vaker jongens dan meisjes. Meestal wordt het ontdekt bij de 20 weken-echo tijdens de zwangerschap. 

Signalen van CCAM zijn:

  • Het hart van de baby zit niet op de normale plek.
  • Het middenrif is platter dan normaal.
  • Het longweefsel is niet zichtbaar.

CCAM kan samengaan met andere afwijkingen. Daarom doet men na de diagnose soms aanvullende onderzoeken, zoals een echo van de hersenen, nieren en/of een filmpje van het hart.

In ongeveer een op de drie gevallen wordt CCAM pas na de geboorte ontdekt. Dit wordt dan vastgesteld met een röntgenfoto, CT-scan of een MRI-scan. De holtes zijn dan meestal klein. Deze baby’s hebben vaak last van infecties. Andere klachten zijn hoesten, kortademigheid of blauw zien. In een enkele geval wordt CCAM vastgesteld na een spontane klaplong.

Oorzaken

Hoe CCAM precies ontstaat is onduidelijk. Het lijkt een kwestie van pech. Buiten de normale gezondheidsadviezen, zoals niet roken, geen alcohol en gezond eten, kun je niets speciaals doen tijdens de zwangerschap om het te voorkomen.

Alles over CCAM

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine