Symptomen van CCAM

Omdat baby’s in de baarmoeder nog niet ademen, veroorzaken de holtes in de longen voor de geboorte meestal geen klachten. Na de geboorte hebben sommige baby’s wel ademhalingsproblemen en benauwdheid, maar dat hoeft niet. Dit hangt af van de ernst van de CCAM en is voor de geboorte moeilijk te voorspellen.

Sterre heeft CCAM, jonge meid met bruin haar

Verdringen van longweefsel

Een kleine holte in de longen veroorzaakt meestal geen problemen. Maar als de holtes groot zijn of als het er veel zijn, heeft de baby vaak wel klachten als benauwdheid. Dit komt doordat de holtes het gezonde longweefsel verdringen. In ernstige gevallen worden ook de luchtpijp en het hart door de holtes verdrongen.

Holtes

Voor de geboorte heeft je baby doorgaans geen last van de holtes in de longen. Dit is wel het geval als er vochtophopingen ontstaan. Dit komt voor bij ernstige vormen van CCAM. Helaas kan het kindje dan tijdens de zwangerschap overlijden. Gelukkig komt dit heel zelden voor.

Moeite met ademen

Na de geboorte heeft je baby bij milde vormen van CCAM geen klachten. Is de CCAM ernstiger, dan heeft het vaak moeite met ademhalen en een versnelde hartslag. Door zuurstofgebrek kunnen de huid, lippen en nagels blauw verkleuren. Ademt je baby moeizaam, dan heeft het hulp bij het ademen nodig. Soms zijn de holtes in de longen zo ernstig dat de baby helemaal niet zelfstandig kan ademhalen.

Vooruitzichten

Gelukkig groeien veel kinderen met CCAM normaal op. De vooruitzichten zijn zeer goed. Je kind blijft de eerste jaren onder controle van een kinder(long)arts.

Meer over CCAM

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose