Is CCAM te genezen?

Of je kind klachten houdt, hangt af van de ernst en of er complicaties ontstaan. Soms zijn de longen extra gevoelig, maar er kan ook helemaal niets aan de hand zijn.

Sterre heeft CCAM, jonge meid met bruin haar

Als je kind longklachten houdt, zijn die te vergelijken met astmatische klachten. Benauwdheid en gevoeligheid voor prikkels zoals (sigaretten)rook komen vaker voor dan gemiddeld. Je kind kan vatbaarder zijn voor longontstekingen. Het is moeilijk te zeggen of een kind kan genezen van CCAM. Er zit verschil in de ernst, vorm en behandeling van de ziekte en of klachten blijven bestaan.

Na een operatie

Als je kindje is geopereerd, heeft het daarna meestal hulp bij het ademen nodig op de intensive care. Het kan zijn dat je baby desondanks onvoldoende zuurstof binnenkrijgt. Dan is het nodig om hem tijdelijk aan een hart-long machine te leggen, die de longfunctie overneemt. Hoe lang je baby in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van hoeveel long er is verwijderd en of er complicaties zijn. Denk aan vier tot twaalf weken.

Sterre heeft CCAM, jonge meid met bruin haar

‘Ik voel me net als ieder ander meisje’

Sterre van Zundert, is geboren met CCAM

Leven met één long

Ook als een long deels of geheel is verwijderd, kan je kind normaal opgroeien en meedoen aan alle activiteiten. De overgebleven long neemt voldoende zuurstof op om alle weefsels van zuurstof te voorzien. Alleen bij grote lichamelijke inspanning zal je kind sneller kortademig zijn. Het is wel van belang om de longfunctie en het uithoudingsvermogen regelmatig te laten controleren. Ook op latere leeftijd blijven de longen gevoelig voor infecties. Mensen met CCAM zijn daardoor vaker dan gemiddeld ziek. 

Longziekten de wereld uit

Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten.

Ja, ik help mee!

Meer over CCAM

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose