Longvlieskanker

Bij longvlieskanker zit er een kwaadaardig gezwel in het longvlies. Dit gezwel wordt een mesothelioom genoemd. Een mesothelioom kan ook in het borstvlies, buikvlies of in het hartzakje voorkomen. Bij de meeste mensen is de oorzaak blootstelling aan asbest in het verleden. 

Man

Veel mensen zijn in het verleden in Nederland met asbest in aanraking geweest. Het inademen van asbestvezels kan na verloop van jaren leiden tot de ziekte mesothelioom, ook wel borstvlies-, longvlies-, buikvlies- of asbestkanker genoemd. Asbestkanker ontstaat meestal pas 20 tot 60 jaar na blootstelling aan asbest. 

Klachten 

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Pijn of onaangenaam gevoel in de borstkas
  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Moeite met bewegen van de borstkas

Andere longziekten die door asbest kunnen ontstaan zijn asbestose of longkanker.

Asbestslachtoffers Vereniging Nederland 

Voor meer informatie over asbestkanker, een luisterend oor of als je meer wilt weten over hoe anderen met de ziekte omgaan, kun je terecht bij de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland.

Instituut Asbestslachtoffers

Mensen die door intensief en langdurig werken met asbest in Nederland de ziekte mesothelioom hebben gekregen, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid. Soms betaalt de (ex-)werkgever een schadevergoeding. In beide gevallen kun je terecht bij het IAS. Het IAS bemiddelt ook tussen (ex-)werkgevers en (ex-)werknemers over het betalen van een schadevergoeding. Meer informatie hierover en over ziektes door asbest vind je op de website van het Instituut Asbestslachtoffers.  

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose