LICS

Longziekte Longen Immuundeficiëntie Chromosoom-Breuk Syndroom (LICS) is een zeer zeldzame en erfelijke ziekte waarbij kinderen mogelijk gevoeliger zijn voor infecties. Deze zeer ernstige en dodelijke longziekte ontstaat in een snel tempo rond de leeftijd van 10-14 maanden. 

Baby

Er is nog weinig bekend over LICS. LICS lijkt zich vooral te laten zien rond de leeftijd van één jaar oud. LICS is een vorm van Interstitiële Longziekten bij Kinderen (chILD).

Oorzaken 

LICS is in 2016 ontdekt door onderzoekers en artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het ontstaat door een heel weinig voorkomende fout in het erfelijk materiaal. Hierbij gaat het om een nog niet eerder beschreven gen.  

Veel kinderen met LICS hebben moeite met eten en aankomen in gewicht en lijken gevoeliger voor infecties. Het lijkt erop dat zo’n infectie een longontsteking veroorzaakt. Het lichaam kan zo’n longontsteking niet onder controle krijgen en behandelen is niet mogelijk. Uiteindelijk verwoest deze de longen waardoor ze uitvallen. 

Behandeling

Er is helaas nog geen behandeling voor LICS gevonden. Het is mogelijk dat LICS vaker voorkomt dan artsen weten, omdat de ziekte nog onbekend is. Omdat er nog weinig patiënten gevonden en beschreven zijn, valt er nog veel te leren over deze ziekte. 

We willen dat iedereen vrij kan ademen

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift help je belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier