Alpha-1

Alpha-1 is een zeldzame, erfelijke ziekte. Alpha-1 veroorzaakt verschillende andere ziekten, zoals lever- en longziekten. De longziekte door alpha-1 geeft vergelijkbare symptomen als COPD.

Erwin Willemse

Alpha-1 is de afkorting van alpha-1 antitrypsine deficiëntie, een ingewikkelde naam die ook wel eens als AAT of AAD wordt omschreven. Bij alpha-1 is er een tekort aan het eiwit alpha-1 antitrypsine. Dit wordt bij gezonde mensen aangemaakt in de lever en beschermt tegen schadelijke enzymen. Als je de ziekte alpha-1 hebt, kan de lever dit eiwit niet voldoende produceren. Daardoor is het lichaam niet genoeg beschermd tegen enzymen, die vervolgens weefsels van organen kunnen beschadigen.

Alpha-1 en COPD

Bij de meeste mensen met alpha-1 zitten de beschadigingen in de longen. Alpha-1 is dan de veroorzaker van COPD. COPD is de verzamelnaam van de twee blijvende longziekten: longemfyseem en chronische (blijvende) bronchitis. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes verloren. Longblaasjes zorgen ervoor dat we voldoende zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen (koolstofdioxide) weer uitademen. Ze zijn dus erg belangrijk voor onze ademhaling. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker het wordt om te ademen. Mensen met longemfyseem zijn dan ook vaak benauwd en hoesten veel. Dat geldt ook als je chronische bronchitis hebt. Bij deze longziekte zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp) in de longen steeds ontstoken. Daardoor maken ze meer slijm aan en is ademhalen moeilijker.

Erwin Willemse

Door mijn conditie op peil te houden heb ik minder last van mijn klachten

Erwin Willemse, heeft alpha-1

Verschillende ziekten

Alpha-1 kan naast COPD verschillende anderen ziekten veroorzaken. Zo hebben sommigen door alpha-1 een leverziekte of een huidziekte. Hoewel alpha-1 een aangeboren ziekte is, kan het zijn dat je er pas op latere leeftijd last van krijgt.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Cijfers over alpha-1

Alpha-1 is een zeldzame ziekte. Bij ongeveer 700 Nederlanders is de diagnose gesteld, maar waarschijnlijk lopen er veel mensen met alpha-1 rond die niet weten dat zij de ziekte hebben. De schatting is dat tussen de 5000 en 10.000 Nederlanders lijden aan alpha-1. De ziekte is niet te genezen, maar de gevolgen zijn wel te behandelen met medicijnen.

Er zijn veel mensen die het gen voor Alpha-1 hebben zonder dit zelf te weten. Daardoor kan de ziekte makkelijk overgedragen worden zonder dat mensen zich daar bewust van zijn.

Expertisegroep alpha-1

Longfonds heeft een expertisegroep voor alpha-1. In deze expertisegroep werken longartsen, mensen met alpha-1 en Longfonds samen aan gezamenlijke doelstellingen, gericht zijn op vroegdiagnostiek en de behandeling van alpha-1.

Voor vragen over alpha-1 of adviezen die van pas komen in het dagelijks leven kan je terecht bij de advieslijn van Longfonds. De advieslijn is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur op 033 - 434 1212. Per e-mail is de advieslijn bereikbaar op advieslijn@longfonds.nl.

Alles over alpha-1

 • Oorzaken

  Alpha-1 is een aangeboren erfelijke ziekte, die tot beschadigingen van de longen en andere organen leidt.

  Lees verder
 • Symptomen

  Als je alpha-1 hebt en daardoor COPD, heb je moeite met ademhalen omdat de longen beschadigd zijn.

  Lees verder
 • Behandeling

  Alpha-1 geeft steeds meer klachten. Genezen is helaas niet mogelijk, maar de ziekte is wel te behandelen.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je alpha-1 hebt, vind je het misschien prettig om te praten met anderen die dezelfde ziekte hebben.

  Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose