Oorzaken van alpha-1

Alpha-1 is een erfelijke ziekte. Je kunt het alleen krijgen als alpha-1 in de familie zit. Sommige mensen dragen het gen dat alpha-1 veroorzaakt bij zich zonder het te weten of er zelf ziek van te zijn.

Erwin Willemse

Als van een stel beide personen het gen hebben, is de kans 25 procent dat hun kindje alpha-1 krijgt. De kans dat het kind alleen drager wordt van het gen en zelf dus niet ziek is, is 50 procent. Er is ook een kans van 25 procent dat het kind gezond is en ook geen drager wordt van het gen.

Altijd anders

Bij de erfelijkheid van alpha-1 maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent. In principe hebben beide geslachten evenveel kans op de ziekte (als de ouders drager zijn van het gen of allebei alpha-1 hebben). Wel verschilt het per persoon hoe en wanneer de symptomen van alpha-1 aan het licht komen. Dat kan al bij de geboorte zijn, maar ook pas rond veertigjarige leeftijd. Het is tegenwoordig mogelijk om voor de geboorte van een kind te testen of hij alpha-1 heeft.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Diagnose

Een arts kan vermoeden dat iemand alpha-1 heeft op grond van kenmerken als COPD-klachten, jonge leeftijd en niet roken.

De diagnose kan gesteld worden met bloedonderzoek, waarbij gekeken wordt naar de hoeveelheid van alpha-1 in het bloed. Als deze hoeveelheid te laag is, wordt er ook gekeken naar het type alpha-1 eiwit en welke genen (erfelijke factor) de oorzaak zijn van te weinig alpha-1 of het afwijkende type alpha-1.

Informatie voor je huisarts

Huisartsen komen niet veel mensen tegen met alpha-1, waardoor ze er vaak weinig over weten. Daarom hebben wij samen met mensen met alpha-1 en artsen dit boekje ontwikkeld. Bestel het gratis en geef het aan je huisarts, zodat die zich erin kan verdiepen.

Bestel gratis

Meer over alpha-1

 • Symptomen

  Als je alpha-1 hebt en daardoor COPD, heb je moeite met ademhalen omdat de longen beschadigd zijn.

  Lees verder
 • Behandeling

  Alpha-1 geeft steeds meer klachten. Genezen is helaas niet mogelijk, maar de ziekte is wel te behandelen.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je alpha-1 hebt, vind je het misschien prettig om te praten met anderen die dezelfde ziekte hebben.

  Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose