De eerste klachten van...

In onderstaande filmpjes vertellen Yolanda, Clifford en Miranda over de eerste klachten die zij ervaarden, vóórdat ze hun diagnose kregen.

Miranda in haar huis

Het is lastig om klachten van COPD en andere longziekten te herkennen, vooral omdat ze geleidelijk en ongemerkt erger worden. Mensen herkennen daardoor klachten niet als zodanig, zien de ernst ervan niet en gaan niet naar de huisarts. Dit is niet goed, want het snel herkennen van klachten kan er namelijk voor zorgen dat COPD eerder opgespoord wordt. En hoe eerder er een diagnose is, hoe eerder de behandeling kan starten. Zo wordt de voortgang van de ziekte afgeremd en houden mensen meer gezondere levensjaren over. Op tijd erbij = kwaliteit erbij.

Miranda (43) heeft Alpha-1 en COPD

‘Er liepen kinderen rond in huis. Die vragen aandacht en energie, dus ik vond het niet vreemd dat ik sneller moe was.' Bekijk het verhaal van Miranda:

Clifford (58) heeft COPD

‘Als ik terugdenk, weet ik dat ik al langer snel buiten adem was.’ Bekijk het verhaal van Clifford:

Yolanda (52) heeft COPD

'Ik moest heel veel hoesten, soms zelfs tot braken aan toe.’ Bekijk het verhaal van Yolanda:

Zijn mijn klachten erg?

Is het erg dat ik last heb van hoesten, een piepende ademhaling of slijm? Is het normaal dat ik me zo benauwd voel of zo moe? Ontdek wanneer je beter naar de huisarts kunt met je klachten.

Lees het hier
Een man is aan het werk en kijkt bezorgd