De eerste klachten van...

In onderstaande filmpjes en verhalen van Marcel, Nelleke, Chris, Yolanda, Clifford en Miranda lees/hoor je over de eerste klachten die zij ervaarden, vóórdat ze hun diagnose kregen. En hoor je huisarts Jiska Snoeck over COPD. 

Chris Spaan

Het is lastig om klachten van COPD en andere longziekten te herkennen, vooral omdat ze geleidelijk en ongemerkt erger worden. Mensen herkennen daardoor klachten niet als zodanig, zien de ernst ervan niet en gaan niet naar de huisarts. Dit is niet goed, want het snel herkennen van klachten kan er namelijk voor zorgen dat COPD eerder opgespoord wordt. En hoe eerder er een diagnose is, hoe eerder de behandeling kan starten. Zo wordt de voortgang van de ziekte afgeremd en houden mensen meer gezondere levensjaren over. Op tijd erbij = kwaliteit erbij.

Marcel (54) heeft COPD

'Ik had geen idee dat ik COPD had', dacht Marcel toen hij de diagnose COPD kreeg. 'Ik had last van een piepende ademhaling en weinig energie'. Lees zijn hele verhaal. 

Chris (66) heeft COPD

‘Ik wuifde het weg. Voor mij bestond het gewoon niet.’ Bekijk de video van Chris hieronder en lees zijn hele verhaal.

Jiska Snoeck is huisarts

‘Juist als klachten nog niet heel erg zijn, kunnen we veel doen.’ Bekijk de video van Jiska hieronder en lees haar hele verhaal.

Miranda (43) heeft Alpha-1 en COPD

‘Er liepen kinderen rond in huis. Die vragen aandacht en energie, dus ik vond het niet vreemd dat ik sneller moe was.' Bekijk het verhaal van Miranda:

Clifford (58) heeft COPD

‘Als ik terugdenk, weet ik dat ik al langer snel buiten adem was.’ Bekijk het verhaal van Clifford:

Yolanda (52) heeft COPD

'Ik moest heel veel hoesten, soms zelfs tot braken aan toe.’ Bekijk het verhaal van Yolanda:

Nelleke aan tafel

Nelleke (64) heeft COPD

Was ik maar eerder naar de dokter gegaan, dacht Nelleke Pels (64) toen ze de diagnose COPD kreeg. ‘Ik ben een beroepsstruisvogel, zeg ik weleens. Lees haar hele verhaal.

Steun onderzoek naar COPD

In Nederland leven 600.000 mensen met de longziekte COPD en nog meer mensen zónder diagnose. Dankzij jouw bijdrage is meer onderzoek mogelijk. Help jij mee?

Doneer nu
Chris Spaan