‘Ik had geen idee dat ik COPD had.'

Marcel werkte als hovenier en kampte met beginnende longklachten. Dat bleek toen hij voor een controle een longarts bezocht. Zelf had hij geen idee dat dit COPD kon zijn.

Marcel lachend

Piepende ademhaling en weinig energie

'Ik had last van een piepende ademhaling en had weinig energie. Zo kwam ik bij de huisarts terecht. Hij dacht dat ik astma had en adviseerde mij om te stoppen met roken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ook kreeg ik medicijnen voor astma.

Toen het mij uiteindelijk lukte om te stoppen, merkte ik dat ik conditioneel helemaal niet vooruit ging. Ik was hovenier en het voortrollen van de kruiwagen ging lastig. Ik nam dan een pufje tegen astma maar dat hielp niet echt. Ik had geen idee dat dit COPD kon zijn en ondernam geen verdere acties.

Dat veranderde toen ik voor controle naar het ziekenhuis ging omdat er longziektes in de familie voorkomen. Ik bleek veel minder longblaasjes te hebben en kreeg de diagnose COPD. Net zoals mijn moeder.'

Marcel en vriendin

'Mijn vriendin en haar kinderen zijn mijn stok achter de deur om gezond te blijven leven.'

Marcel

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Gezonder leven

Ik ben toen gestart met medicatie en fysiotherapie. Het duurde even maar uiteindelijk ging ik mij beter voelen. Ik ben gezonder gaan leven. Ik ben gestopt met drinken en wandel heel veel met de honden. Daardoor voel ik me fitter en ervaar ik meer plezier in het leven. Mijn vriendin en haar kinderen zijn daarbij mijn stok achter de deur.

Vooral door het vele bewegen blijf ik voldoende fit om dingen te blijven doen. En ik werk nog steeds. Straten maken zit er niet meer in, maar ik ben blij met mijn huidige baan als brugwachter.

Blijf bewegen

Mijn advies aan anderen bij longklachten? Allereerst, ga naar je huisarts. Wees positief. Stop met roken, ook al is dat niet eenvoudig, en blijf bewegen.

Steun onderzoek naar COPD

In Nederland leven 600.000 mensen met de longziekte COPD en nog meer mensen zónder diagnose. Dankzij jouw bijdrage is meer onderzoek mogelijk. Help jij mee?

Doneer nu
Chris Spaan