Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Maar wat is COPD nu precies?

Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.

Uw longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat u extra zuurstof moet gebruiken.

Chronische bronchitis of longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor onder meer:

  • Chronische bronchitis
    Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem
    Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Deze losse termen worden niet vaak meer gebruikt, omdat we tegenwoordig spreken over COPD als verzamelnaam.

Help mee

Longfonds financiert baanbrekend onderzoek om longen te repareren. Wilt u meehelpen? Collecteer dan mee in de week van 5 t/m 10 mei 2014. 

Cijfers over COPD

In ons land hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Bij elkaar is dat meer dan alle inwoners van Den Haag! COPD is de vijfde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder.

 

2:22
2:22
Wat gebeurt er in je longen bij COPD? Wat gebeurt er in je longen bij COPD? Wat gebeurt er in je longen bij COPD?
Wat gebeurt er in je longen bij COPD?
1:10
1:10
Hoe werken de longen? Hoe werken de longen? Hoe werken de longen?
Hoe werken de longen?
1:42
1:42
Wat doen longmedicijnen? Wat doen longmedicijnen? Wat doen longmedicijnen?
Wat doen longmedicijnen?
2:22
Wat gebeurt er in je longen bij COPD?
'Bij COPD zijn de longen ontstoken en beschadigd. Dat leidt tot ernstige benauwdheid'
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.