Oorzaken van COPD

Meestal is roken de oorzaak van COPD. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen. Maar COPD kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD.

Gerard Hazelhoff, COPD, man met zuurstofslangetje in neus

Andere oorzaken van COPD

Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij hen heeft COPD een andere oorzaak, zoals:

  • Astma, longontsteking en andere longziekten
  • Erfelijke ziekten
  • Schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • Luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof

Verhoogd risico bij roken

Mensen die al een tijd gestopt zijn met roken, hebben nog steeds een verhoogd risico op COPD. Dit geldt ook voor mensen die jaren hebben meegerookt. Rook je en heb je COPD? Probeer zo snel mogelijk te stoppen. Roken maakt de klachten alleen maar erger. Het versnelt het verloop van de ziekte. Stoppen met roken is moeilijk. Roken is zeer verslavend. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag je huisarts om je door te verwijzen. Mensen die onder begeleiding stoppen hebben zeven keer meer kans op slagen.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Longziekten

Soms is een ziekte de oorzaak van COPD. Meestal gaat het dan om longziekten waarbij de longen beschadigd raken, zoals acute bronchitis.

Erfelijke ziekte

De erfelijke ziekte alpha-1 kan COPD veroorzaken. Alpha-1 is een aangeboren ziekte, waarbij het eiwit alpha-1 niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Dat eiwit is nodig om de longen te beschermen. Tussen de 5000 en 10.000 mensen in Nederland hebben de ziekte. De eerste symptomen van de ziekte worden vaak al rond het dertigste levensjaar zichtbaar, of zelfs eerder.

Gerard Hazelhoff, COPD zittend

Sinds mijn 18e rookte ik elke dag, van COPD had ik nog nooit gehoord

Gerard Hazelhoff, heeft COPD

Longpunten: ontmoet elkaar

Een longziekte zoals longemfyseem heeft grote invloed op je leven. Vaak moet je je leven aanpassen en soms kun je niet alles meer. Goede informatie en ervaringen uitwisselen helpen je om te gaan met situaties en emoties waar je mee te maken krijgt.

Kom naar een gratis Longpunt bij jou in de buurt

Astma en longontstekingen

Sommige mensen hebben zowel astma als COPD. Onvoldoende behandeld astma kan COPD veroorzaken. Dat geldt ook voor mensen die veel longontstekingen hebben gehad. In beide gevallen ontstaat schade aan de longen. De longen functioneren daardoor op een gegeven moment niet meer zoals het hoort.

Giftige stoffen en stofdeeltjes

Soms zijn giftige stofdeeltjes de oorzaak van COPD. Dit gebeurt vaak tijdens het werk, bijvoorbeeld bij langdurige blootstelling aan houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen en asbest.

Steun onderzoek naar COPD

In Nederland leven 600.000 mensen met de longziekte COPD en nog meer mensen zónder diagnose. Dankzij jouw bijdrage is meer onderzoek mogelijk. Help jij mee?

Doneer nu
Chris Spaan