Bijna 1 miljoen longpatiënten hebben last van luchtvervuiling

Van benauwdheid en veel hoesten tot een longaanval: bijna 1 miljoen mensen met een longziekte hebben soms tot heel vaak last van luchtvervuiling. Houtstook, industrie, wegverkeer en landbouw leiden tot de grootste gezondheidsklachten. Meer dan 50.000 mensen belandden hierdoor het afgelopen jaar zelfs één of meerdere keren in het ziekenhuis. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Lucht

Longfonds: “Gemeenten kunnen veel meer doen aan verbeteren luchtkwaliteit”

“Luchtvervuiling kan iedereen ziek maken. En in het bijzonder onze kinderen”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “We roepen gemeenten op werk te maken van luchtkwaliteit.  Dit is – zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen - hét moment.”

Oproep aan gemeenten

Vieze lucht maakt ziek. Jaarlijks overlijden minimaal 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide. Zelfs al in de baarmoeder lopen kinderen gezondheidsschade op door luchtvervuiling. Kinderen die opgroeien in vervuilde lucht ontwikkelen vaker astma. Bijna 6.000 Nederlandse kinderen kregen in 2019 astma door luchtvervuiling . Daarmee is Nederland triest koploper in Europa.

Longfonds vindt het belangrijk dat gemeenten in het nieuwe collegeakkoord specifiek beleid opneemt voor gezonde lucht. Uit de nieuwe cijfers van Nivel blijkt dat zeven op de tien mensen met een longziekte (68%) vindt dat de eigen gemeente meer moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Samen met al die mensen doen we een oproep aan de gemeenten: stel gezondheid centraal in jullie beleid over luchtvervuiling. Voorkom daarmee dat mensen ziek worden door ongezonde lucht. En laat onze kinderen vrij ademen. Nu en in de toekomst”, zegt Michael Rutgers.

Sanne met haar zoon Luit

Twee keer verhuisd vanwege luchtkwaliteit

Sanne Ellenbaas heeft een 7-jarige zoon met astma. Zelf heeft ze het ook. ‘Door onze astmaklachten, zijn wij al twee keer verhuisd. Eerst van Rotterdam naar Rockanje, waar de lucht beter is. Tussendoor woonden wij ook nog een half jaar in Oostenrijk. Als we in Oostenrijk zijn, leeft mijn zoon op. Hij ziet altijd heel bleekjes, maar krijgt daar meteen een gezond kleurtje op zijn wangen. Ook kan hij rennen en springen. Iets wat thuis zorgt voor veel benauwdheid. Wij hopen dat gemeentes de luchtkwaliteit serieuzer gaan nemen. Verhuizen zou niet nodig moeten zijn.’

Lees hier hun verhaal

Houtstook leidt tot gezondheidsklachten

Ruim 750.000 mensen met een longziekte geven in het Nivel-onderzoek aan soms tot heel vaak last te hebben van houtstook. Zowel houtstook door openhaarden en houtkachels als door vuurkorven en barbecues veroorzaken gezondheidsklachten. Houtstook door houtkachels leidt bij een kwart van de mensen met een longziekte tot een longaanval, één op de drie heeft dusdanig veel klachten dat hij of zij extra medicijnen moet slikken. Landbouw- en veeteelt leidt in de provincies Noord-Brabant en Limburg vaker tot gezondheidsklachten, waar wegverkeer met name in Utrecht en Noord-Holland voor meer klachten zorgt.

Luchtvervuiling: cruciale rol gemeenten

Longfonds doet een dringend beroep op alle gemeenten die nu nieuwe coalities aan het vormen zijn. Met name op thema’s als het aanzienlijk verminderen van houtstook, uitstoot van biomassacentrales en intensieve veehouderij valt veel gezondheidswinst te behalen. Concrete maatregelen voor gemeenten.

Factsheet Nivel

Het onderzoek naar de invloed van luchtvervuiling is in juli en augustus 2021 uitgevoerd onder leden van de Longmonitor van het Nivel. Hieraan nemen mensen deel met een medische diagnose astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte. Deze onderzoeksgroep geldt als representatief voor de zelfstandig woonachtige populatie van mensen met astma en COPD van 15 jaar en ouder in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in deze factsheet.

 • Sem met step
  Persoonlijk verhaal

  'Op vakantie in de bergen is hij zóveel fitter'

  Hij is pas acht jaar oud, maar Sem heeft al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven. Moeder Ingrid de Vogel: ‘Sem heeft zijn gezondste moment van het jaar als we op vakantie gaan naar de bergen. Naar de frisse lucht. Daar is hij zóveel fitter.’

  Lees verder
 • Een nieuwe impuls voor gezonde lucht

  Laat kinderen vrij ademen

  Samen met een brede coalitie (kinder)longartsen, huisartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen maatschappij en gezondheid, andere zorgverleners, milieugezondheidskundigen én wetenschappers lanceerden Longfonds en Long Alliantie Nederland in april 2021 het manifest voor gezonde lucht. Een oproep aan het nieuwe kabinet.

  Lees het manifest
 • Kind stept

  Aangescherpte WHO-advieswaarden moeten nieuwe maatstaf zijn voor luchtkwaliteit

  De nieuwe WHO-advieswaarden laten zien dat er nog enorme winst valt te behalen voor onze gezondheid. Elke verbetering van de luchtkwaliteit levert gezondheidswinst op, zelfs op plekken waar de lucht al relatief 'schoon’ is. Wij willen dat Nederland deze nieuwe advieswaarden gaat gebruiken als richtlijn voor ambitieus beleid.

  Lees verder