Roken en COPD

Roken is ongezond, verslavend en kan longziekten veroorzaken. Dat weten we allemaal. Blijven roken bij COPD of meeroken is nog schadelijker voor je longen. Als je COPD hebt, is stoppen met roken het beste wat je voor je longen kunt doen. En het is nooit te laat. Stoppen met roken is heel moeilijk, zeker als je al lang rookt. Maar wist je dat er middelen zijn om je te helpen?

Jolanda Bron

Heb je COPD en wil je graag stoppen met roken of gestopt blijven? Ga naar ikstopnu.nl, doe in de actiemaand oktober mee met stoptober.nl of bel gratis naar de Stoplijn: 0800-1995.

Manieren om te stoppen

Er zijn verschillende manieren om te stoppen. Het is belangrijk dat je een manier kiest die bij jou past. Vraag gerust hulp aan je huisarts, longarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige. Mensen die onder begeleiding stoppen hebben zeven keer meer kans op slagen. Je kunt ook ook de Keuzekaart in beeld: Stoppen met roken gebruiken.

Programma’s om te stoppen met roken worden vergoed uit de basisverzekering. Volg je een stoppen-met-roken-programma, dan worden ook hulpmiddelen vergoed, zoals medicijnen of nicotinevervangers. Lees hier meer over de vergoedingen.

Ervaringen van anderen horen, of die van jezelf delen? Praat met anderen op het Longforum of op het forum voor stoppers op ikstopnu.nl.

Longblaasjes

Als je blijft roken, gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De longblaasjes zijn erg belangrijk om goed te kunnen ademen. Ze zorgen ervoor dat er schone lucht je lichaam in komt en afvalstoffen je lichaam uit gaan.

Zodra je stopt met roken, verklein je de kans dat je klachten erger worden. Vlak na het stoppen heb je misschien last van meer slijm. Dat betekent dat je longen weer beter gaan werken. Dit gaat vanzelf over. Uiteindelijk voel je je fitter en heb je meer lucht.

Stoppen met roken heeft veel voordelen:

  • Je longklachten verminderen
  • Je vertraagt het verloop van de ziekte
  • Je medicijnen werken beter
  • Je voelt je fitter
  • Je huis wordt een fijnere, schonere plek voor jou en anderen
  • Je bespaart veel geld

Het is begrijpelijk als je het moeilijk vindt om te stoppen. Maar de kans dat je COPD erger wordt, neemt af als je stopt. Er zijn dus genoeg redenen om te stoppen, maar dat is moeilijk.

Ellis van Rossem, heeft COPD

Ik wil vooral mensen waarschuwen voor de gevolgen van roken

Ellis van Rossem-Klaren, heeft COPD

Vermijd meeroken

Meeroken maakt de klachten van COPD erger. Meeroken kan je benauwd maken en brengt schade toe aan je longen. Het maakt niet uit of er een raam openstaat als iemand in jouw buurt rookt. De rook gaat dan wel naar buiten, maar de rookdeeltjes blijven hangen in kleding en meubels. Door de rookdeeltjes hoest je en ben je benauwd. En onthoud: zelfs als je op het moment van meeroken niet direct benauwd wordt, heeft het toch invloed op de gezondheid van je longen. Vind je het moeilijk om anderen te vragen niet te roken? Vaak hebben rokers er wel begrip voor als je hen vertelt dat je er last van hebt.

Cover van folder: Hoesten, moe benauwd, alles over COPD

Alles over COPD

Wil je alle informatie over COPD nog eens rustig nalezen? Wil je de informatie over COPD gebruiken om anderen uit te leggen wat deze longziekte voor jou betekent? Of wil je de informatie aan iemand anders geven? Bestel dit handige boekje zodat je informatie over COPD altijd bij de hand hebt.

Bestel gratis

Andere soorten rook

Naast sigarettenrook zijn er andere soorten rook waar je last van kunt hebben. Denk maar aan de rook van een openhaard of kaarsen. Erg gezellig in huis, maar als jij er benauwd van wordt is het toch beter om ze niet te gebruiken. Hetzelfde geldt voor wierook, een kampvuur, vuurkorf of barbecue. Kun je daar niet onderuit? Probeer dan zover mogelijk uit de buurt te blijven van de rookbron.

Probeer zo kort mogelijk in een rokerige omgeving te zijn. Neem in ieder geval een douche als je thuiskomt, om zo de rookdeeltjes uit je haren te wassen. Heb je continu last van één rookbron? Dan kun je je gemeente vragen om een oplossing. Lees meer over houtrook.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER