Wat is astma?

Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegbuisjes in de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken.

Maaike Boere, heeft astma

Wat voel je als je astma hebt?

Heeft je arts je verteld dat je astma hebt? Dan herken je vast dat je longen soms erg gevoelig reageren op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen of huisdieren. Je wordt hierdoor benauwd of gaat bijvoorbeeld hoesten. Als opeens de benauwdheid en het hoesten heel erg wordt, kan dat een astma-aanval zijn. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg astma is.

Wat gebeurt er als je astma hebt?

In dit filmpje zie je wat er gebeurt in je longen als je astma hebt.

Gratis boekje over astma

Wil je informatie over astma in een papieren boekje nog eens rustig nalezen? Of wil je iemand anders informatie geven? Bestel dit handige boekje zodat je informatie over astma altijd bij de hand hebt.

Bestel gratis

Wat gebeurt er bij een astma-aanval?

Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Als ze geprikkeld worden door stoffen waar je gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen maken dan meer vocht en slijm dan anders.

De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller. Ademen wordt moeilijker. De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval.

Bij een astma-aanval kun je veel minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit gevoel kan heel angstig zijn. Maar het is niet direct gevaarlijk.

Kun je genezen van astma?

Astma hoeft niet elke dag klachten te geven. Toch is het een ziekte die niet overgaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie.

Een behandeling met medicijnen verhelpt de longontsteking vrij snel. Terwijl astmaklachten soms weken tot maanden kunnen blijven. Bijvoorbeeld na griep. Soms zijn er periodes waarin je weinig tot niets merkt van je astma. Dan lijkt astma weg, maar dat is het niet.

Als je net te horen hebt gekregen dat je astma hebt, is dat natuurlijk slecht nieuws. Veel mensen reageren dan boos, verdrietig of angstig. Dat is heel begrijpelijk en normaal. Dan is het goed om te weten dat er manieren zijn om astma te behandelen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om het omgaan met astma gemakkelijker te maken. In ons gratis boekje over astma lees je veel informatie en tips.

Lees meer over astma

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen