Wat is astma?

Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken.

Maaike Boere, heeft astma

Heeft je arts je verteld dat je astma hebt? Dan herken je vast de situatie dat je longen soms erg gevoelig reageren op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Je kunt hierdoor benauwd worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg astma is. Er zijn verschillende soorten astma.

Astma-aanval: moeilijk ademen

Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar je gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller. Ademen wordt moeilijker. De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kun je veel minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit gevoel kan heel angstig zijn. Maar het is niet direct gevaarlijk.

Astma is blijvend

Astma geeft niet elke dag klachten. Toch is het een ziekte die niet overgaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met medicijnen geneest de longontsteking vrij snel. Astmaklachten kunnen soms weken tot maanden aanhouden. Bijvoorbeeld na griep. Soms zijn er periodes waarin je weinig tot niets merkt van je astma. Dan lijkt astma genezen, maar is het niet.

Als je net te horen hebt gekregen dat je astma hebt, is dat natuurlijk slecht nieuws. Veel mensen reageren dan boos, verdrietig of angstig. Dat is heel begrijpelijk en normaal. Juist dan is het goed om te weten dat er manieren zijn om astma te behandelen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om het omgaan met astma gemakkelijker te maken. In ons gratis boekje over astma lees je veel informatie en tips.

Lees meer over astma

Gratis boekje over astma

Wil je informatie over astma in een papieren boekje nog eens rustig nalezen? Of wil je iemand anders informatie geven? Bestel dit handige boekje zodat je informatie over astma altijd bij de hand hebt.

Bestel gratis

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
Cover LONGWIJZER