Oorzaken van astma

Waarom sommige mensen astma krijgen en anderen niet, is nog niet duidelijk. Wetenschappers en Longfonds zoeken nog naar de precieze oorzaak van astma. Astma is vaak erfelijk.

Barbara Rietdijk heeft astma

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook. Ben jij allergisch? Dan heb je een grotere kans om ook astma te ontwikkelen.

Heeft je kind aanleg voor astma of allergieën? Of komt het regelmatig in contact met stoffen die een allergische reactie kunnen geven, zoals huisdieren? Dan kan je kind een allergie ontwikkelen. Een allergie kan geleidelijk ontstaan. Zo kan je kind pas na een aantal jaren allergisch gaan reageren. Allergische klachten verschillen vaak per persoon en per allergie. Wil je ervaringen van anderen horen? Ga dan naar het Longforum.

  Veel voorkomende klachten zijn:

  • niesbuien
  • jeukende ogen
  • gezwollen oogleden
  • droge hoest
  • verstopte neus
  • benauwdheid

  Praat mee op Longforum

  Deel je ervaringen over allergieën en eczeem.

  Naar longforum.nl
  Barbara Rietdijk heeft astma 2

  Ik vind het vervelend dat ik anderen vaak teleurstel als ik een afspraak afzeg

  Barbara Rietdijk, heeft astma

  Andere oorzaak van astma

  Zit astma niet in je familie en is het bij jou dus niet erfelijk? Dan is er soms een andere oorzaak:

  • Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker astma of last van allergieën. Dat komt omdat de longen van een baby die te vroeg geboren is nog niet ‘af’ zijn. De longen hebben dan een achterstand die niet meer in te halen is.
  • Baby’s hebben meer kans op astma als de ouders roken tijdens de zwangerschap.
  • Heeft een baby een laag gewicht als hij geboren wordt? Of heeft hij infecties, bijvoorbeeld aan zijn longen? Dan kan dat bijdragen aan het veroorzaken van astma. Het is niet duidelijk of dat ook echt een oorzaak van astma is. Er lijkt wel een verband te zijn.
  • Sommige mensen hebben beroepsastma. Dat betekent dat ze bepaalde stoffen, zoals verf, vaak en lang hebben ingeademd. Zo is er bij hen astma ontstaan.
  • Ook luchtvervuiling kan astma en andere longziekten veroorzaken.

  In gesprek met je arts

  Tijdens een bezoek aan je arts komt er veel op je af. Deze vragenlijst is een geheugensteuntje om je te helpen. Stel zelf een lijst samen met vragen die voor jou belangrijk zijn. Zo ben je goed voorbereid.

  Bekijk de vragen

  Gratis LONGWIJZER

  Ontvang nu 3x ons magazine met:
  ✔ ervaringen van anderen
  ✔ tips over omgaan met je ziekte
  ✔ ontwikkelingen in onderzoek

  De verzending stopt automatisch.

  Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
  Longwijzers