Oorzaken van astma

Waarom krijgen sommige mensen astma en anderen niet? Dat is nog niet duidelijk. Wetenschappers en Longfonds zoeken nog naar de precieze oorzaak van astma. Astma is vaak erfelijk.

Barbara Rietdijk heeft astma

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook. Ben jij allergisch? Dan heb je een grotere kans om ook astma te ontwikkelen.

Heeft je kind aanleg voor astma of allergieën? Of komt het regelmatig in contact met zaken die een allergische reactie kunnen geven, zoals huisdieren? Dan kan je kind een allergie ontwikkelen. Een allergie kan geleidelijk ontstaan. Zo kan je kind pas na een aantal jaren allergisch gaan reageren. Allergische klachten verschillen vaak per persoon en per allergie. Wil je ervaringen van anderen horen? Ga dan naar het Longforum.

Veel voorkomende klachten zijn:

 • niesbuien
 • jeukende ogen
 • gezwollen (dikke) oogleden
 • droge hoest
 • verstopte neus
 • benauwdheid
Barbara Rietdijk heeft astma 2

Ik vind het vervelend dat ik anderen vaak teleurstel als ik een afspraak afzeg

Barbara Rietdijk, heeft astma

Andere oorzaken van astma

Zit astma niet in je familie en is het bij jou dus niet erfelijk? Dan is er soms een andere oorzaak:

 • Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker astma of last van allergieën. Dat komt omdat de longen van een baby die te vroeg geboren is nog niet ‘af’ zijn. De longen hebben dan een achterstand die niet meer in te halen is.
 • Baby’s hebben meer kans op astma als de ouders roken tijdens de zwangerschap.
 • Heeft een baby een laag gewicht als hij geboren wordt? Of heeft hij infecties, bijvoorbeeld aan zijn longen? Dan kan dat bijdragen aan het veroorzaken van astma. Het is niet duidelijk of dat ook echt een oorzaak van astma is. Er lijkt wel een verband te zijn.
 • Sommige mensen hebben beroepsastma. Dat betekent dat ze sommige stoffen, bijvoorbeeld verf, vaak en lang hebben ingeademd. Zo is er bij hen astma ontstaan.
 • Ook luchtvervuiling kan astma en andere longziekten veroorzaken.

Kun je astma voorkomen?

Astma is nu nog niet te voorkomen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat de omgeving waarin kinderen opgroeien van grote invloed is op het ontstaan van astma. Die nieuwe inzichten gebruiken onderzoekers onder leiding van Longfonds nu ook om een behandeling te vinden die astma bij kinderen kan voorkomen. Lees meer over het voorkomen van astma.

Herken een astma-aanval

Bij een astma-aanval worden je klachten opeens veel heftiger. Het is een vervelende ervaring die angstig kan zijn. Je kunt de kans op een aanval kleiner maken.

Lees hier meer over astma-aanvallen en wat je kunt doen

Lees meer over astma

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER