Kan astma genezen?

Astma is een blijvende longziekte. Van astma genees je helaas nooit. Dat kan flink schrikken zijn in het begin en zorgen voor heftige emoties. Sommige mensen worden er verdrietig van, anderen boos of bang. Het zijn normale gevoelens die vaak na een tijd weer minder worden. Langzaam leer je omgaan met astma.

Ton van Niessen, heeft astma

Je kunt zelf veel doen om je klachten te beperken:

Doe de astmatest

Ruim de helft van de mensen met astma heeft zijn klachten onvoldoende onder controle. Dat betekent dat als ze anders omgaan met hun ziekte, hun leven leuker kan worden. Kun jij alles met je astma?

Doe de astmatest
Stel lopend op het strand, fiets aan de hand

Vooruitzichten bij astma

Het is niet mogelijk om te genezen van astma. Maar in deze tijd is het goed mogelijk om oud te worden met astma.

Na de diagnose stelt de huisarts of longarts samen met jou een behandelplan op. Je zorgverleners helpen je om te gaan met astma. Je bespreekt bijvoorbeeld samen met hen wat voor jou gezonde voeding is. En hoe je zorgt dat je voldoende beweegt. Stel hen gerust al je vragen. Uiteindelijk vind je een manier waarop je zo prettig mogelijk kunt omgaan met je astma.

Herken een astma-aanval

Bij een astma-aanval worden je klachten opeens veel heftiger. Het is een vervelende ervaring die angstig kan zijn. Je kunt de kans op een aanval kleiner maken.

Lees hier meer over astma-aanvallen en wat je kunt doen

Lees meer over astma