Symptomen van COPD

Als je COPD hebt, kom je vaak adem tekort. Door ontstekingen in je longen gaan je longblaasjes langzaam kapot. Hierdoor krijg je klachten als hoesten en benauwdheid.

Conny Hoeve, heeft COPD, dame in paars shirt met zuurstofslangetje in haar neus

Klachten bij COPD

Bij COPD kun je last hebben van:

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Ik voel me benauwd

Eén van de bekendste symptomen van COPD is benauwd zijn. Je kunt benauwd zijn bij inspanning bijvoorbeeld, of gewoon bij dagelijkse bezigheden. Soms kan dit zelfs zo erg zijn, dat je elke dag extra zuurstof nodig hebt. Er zijn ook mensen met ernstige COPD die zo benauwd en vermoeid zijn, dat zij een rolstoel of scootmobiel nodig hebben. Benauwd zijn is een naar en angstig gevoel. Het maakt je dagelijkse activiteiten lastiger. Probeer daarom je energie zoveel mogelijk te verdelen over de dag. Vermijd activiteiten die je erg vermoeien, of vraag om hulp van iemand uit je omgeving. Bekijk de filmpjes met handige tips of bestel het gratis boekje.

Conny Hoeve 2, heeft COPD, dame in paars shirt met zuurstofslangetje in haar neus

COPD beïnvloedt mijn dagelijks leven in alle opzichten. Ik ben benauwd en mijn hele lichaam is moe.

Conny Hoeve, heeft COPD

Ik moet veel hoesten

Hoesten is een andere bekende klacht van COPD. Het komt vaak voor, omdat er veel slijm in de longen en keel zit. De typische hoest bij beginnend COPD wordt door veel mensen ook wel een rokershoest genoemd. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om slijm weg te krijgen. Het kan dus zijn dat er slijm meekomt bij een hoestbui. Hoesten is erg vervelend. Met speciale hoesttechnieken (huffen) leer je om slijm los te maken en op te hoesten. Hierdoor ben je minder benauwd. Een longfysiotherapeut kan je deze techniek aanleren. Je arts kan je doorverwijzen.

Ik ben kortademig

Kortademigheid is ook een van de symptomen van COPD. In het begin van de ziekte voel je je vooral benauwd en kortademig bij stevige lichamelijke inspanning, maar later kunnen ook kleine dingen je kortademig maken. Bijvoorbeeld de trap oplopen of jezelf aankleden. Neem hiervoor dan rustig de tijd, of neem een pauze. Kortademig zijn betekent dat je snel buiten adem bent en dan de neiging hebt om naar lucht te happen. Wie kortademig is, gaat vaak hijgen. Dit komt omdat het voelt alsof een deel van de longen dichtzit en u daardoor korte ademteugen neemt. Een piepende ademhaling komt ook voor. Dat klinkt als een ballon waaruit je langzaam lucht laat ontsnappen.

Illustratie longen onder vergrootglas

COPD-risicotest

300.000 mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of je risico loopt op COPD. Invullen duurt maar 1 minuut.

Doe nu de COPD risicotest

Andere symptomen van COPD

Omdat je vaak benauwd bent, moet hoesten en kortademig bent, verbruikt je lichaam veel energie. Bovendien is je lichaam steeds maar bezig met vechten tegen ontstekingen in je longen. Daarom ben je snel buiten adem en moe en heb je weinig spierkracht.

Doordat je veel energie verbruikt, komt gewichtsverlies soms voor bij COPD. Niet iedereen heeft daar last van. Overgewicht kan ook een van de symptomen van COPD zijn. Dit komt doordat je door benauwdheid moeilijker beweegt en koken soms te vermoeiend is. Hierdoor kiezen mensen soms voor ongezond eten.

Yvonne Klappe heeft COPD

We hebben onze hond Charlie gekocht om mijn conditie op peil te houden

Yvonne Klappe, heeft COPD
Lees meer over hoe je in beweging blijft met COPD

Deel je ervaringen

Steeds benauwd zijn, veel hoesten en snel buiten adem en moe zijn. Het zijn klachten die je belemmeren in je leven. Logisch dat dit gevoelens van frustratie, verdriet of boosheid oproept. Het delen van deze ervaringen kan helpen om COPD een plek te geven. Ga hiervoor naar het Longforum of bezoek een Longpunt.

Help COPD de wereld uit en steun ons onderzoek

In Nederland hebben 320.000 mensen de ernstige longziekte COPD. Dat aantal zal alleen nog maar verder groeien en de ziekte is nog niet te genezen. Nieuwe onderzoeksresultaten geven echter hoop voor een betere behandeling of zelfs genezing van COPD. Neem bijvoorbeeld het onderzoek naar EPAC, een eiwit in het lichaam dat de longen beschermt.

Doneer nu

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER