Ik moet veel hoesten

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het is bedoeld om de keel, luchtpijp en longen schoon te maken. Bijvoorbeeld van slijm of stof. Het kan dus goed zijn dat er slijm meekomt als je hoest. Soms wordt dit ook rokershoest genoemd. Er komt niet altijd slijm mee als je hoest: dat noemen we een kriebelhoest of droge hoest.

Vrouw zit op de bank en moet hoesten

Hoesten kan ook veroorzaakt worden door irritatie van het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen. Bijvoorbeeld door een ontsteking, irriterende stof of allergie.

Doe de COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Is het erg om veel te hoesten?

Als je veel of vaak moet hoesten, is dat erg vervelend. Door veel hoesten kun je een pijnlijke, droge keel krijgen. Ook kan veel hoesten een teken zijn van wat anders. Soms hoest je veel omdat je verkouden bent bijvoorbeeld. Maar als je veel en vaak moet hoesten en het gaat niet weg, is er misschien meer aan de hand.

Yolanda zit op de bank in haar huis en lacht

Ik moest heel veel hoesten, soms zelfs tot braken aan toe

Yolanda
Bekijk haar hele verhaal

Wat kan ik doen als ik vaak moet hoesten?

Als je veel of vaak moet hoesten, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden.

Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:

  • Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd.
  • Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
  • Je hoest meer slijm op. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op.
  • Je hoest bloed op.
  • Je hoest veel of vaak en hebt aanhoudende koorts (meer dan 3/4 dagen).

Weet je niet zeker of je te veel hoest? Je kunt je twijfel altijd bespreken met de huisarts. De huisarts kan dan samen met je kijken of er iets aan de hand is en hoe je geholpen kunt worden.

Andere klachten die vaak voorkomen als je veel moet hoesten

Veel hoesten staat soms niet op zichzelf. Misschien heb je ook last van de volgende klachten:

Steun onderzoek naar COPD

In Nederland leven 600.000 mensen met de longziekte COPD en nog meer mensen zónder diagnose. Dankzij jouw bijdrage is meer onderzoek mogelijk. Help jij mee?

Doneer nu
Chris Spaan